Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výroba masa a mléka klesá, ceny výrobců naopak rostou

Výroba masa a mléka klesá, ceny výrobců naopak rostou

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ceny českých zemědělských výrobců během července až září rostly u jatečního skotu, prasat i drůbeže, proti tomu zlevnila produkce mléka. Ve sledovaném období vyprodukovali farmáři 112 525 tun masa, což představuje meziroční pokles o 6,3 procenta, informoval v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Ve třetím čtvrtletí 2012 se počty poraženého skotu meziročně snížily o 9,3 procenta na 55 tisíc kusů. U jatečných býků činil pokles 18 procent a u krav 4,3 procenta, přičemž podíl těchto kategorií na celkovém počtu poraženého skotu byl u jatečných býků 38 procent a u krav 48 procent. Produkce hovězího a telecího masa dosáhla 15 591 tun. Proti stejnému období minulého roku se jedná o pokles o 10,1 procenta.

Rovněž počet poražených prasat meziročně klesl (-8,9 procenta), produkce vepřového se snížila o devět procent na 58 166 tun.

Výroba drůbežího masa zůstala meziročně beze změny na úrovni 38 710 tun.

Ve třetím kvartálu ceny zemědělských výrobců jatečného skotu meziročně vzrostly v průměru o 10 procent u všech kategorií: u býků, u jalovic, u krav i u telat. Zvedly se také ceny zemědělských výrobců jatečných prasat (o 14,1 procenta). Ceny zemědělských producentů jatečných kuřat se zvýšily o 1,8 procenta.

Zahraniční obchod s masem vykázal ve sledovaném období zápornou bilanci u všech tří druhů: −3 029 tun u hovězího, −49 849 tun u vepřového a −16 902 tun u drůbežího.

Český statistický úřad zabezpečuje získávání a zpracování údajů pro statistické účely a poskytuje statistické informace státním orgánům, orgánům územní samosprávy, veřejnosti a do zahraničí. Stanovuje rovněž metodiku statistických zjišťování a jejich zpracování.

Témata:  potraviny

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.