Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi se děsí: V důchodové reformě přijdeme o peníze!

Češi se děsí: V důchodové reformě přijdeme o peníze!

Foto: DataLife

Nepochopení důchodové reformy přiznává 61 procent Čechů. Za užitečnou ji přitom považují jen čtyři procenta respondentů, prostřednictvím výsledků svého průzkumu o tom v pátek informovala společnost Celetem.

Průzkum dále ukázal, že téměř 95 procent dotazovaných není ještě pevně rozhodnuto, zda by do druhého pilíře důchodové reformy vstoupilo. Naprostá většina lidí (80,4 procenta) v této formě důchodového spoření, prostřednictvím kterého si mají lidé dobrovolně spořit na stáří, nevidí žádné pozitivum. Jisté obavy vzbuzuje druhý pilíř téměř u všech dotazovaných (94,7 procenta).

"Nadpoloviční většina lidí má strach, že by je časem stát o peníze spořené v rámci druhého pilíře důchodového systému mohl připravit. Téměř stejně velké obavy vzbuzuje v lidech také nemožnost opustit systém poté, co by se pro něj rozhodli," uvedla tisková mluvčí společnosti Celetem Barbora Minksová.

Zhruba polovina lidí navíc pociťuje nejistotu ohledně toho, zda se systém nebude někdy v budoucnu měnit (48,6 procenta) a silné jsou také obavy ze zkrachování fondu vzhledem k tomu, že by vklady nebyly pojištěné (45,8 procenta).

Přibližně každý třetí (34,8 procenta) se strachuje, že by se peníze v druhém pilíři důchodového spoření dostatečně nezhodnotily. "Nemožnost vybrat si po dosažení důchodového věku peníze najednou odrazuje od spoření v rámci druhého pilíře rovněž téměř 35 procent dotazovaných," doplnila mluvčí Minksová.

Skutečnost, že by v případě účasti ve druhém pilíři důchodového systému museli dotyční spořit navíc dvě procenta ze mzdy, vnímá jako negativum jen zhruba 16 procent dotazovaných.

Průzkumu Celetem se zúčastnilo 812 respondentů, dotazování proběhlo v první polovině října.

Témata:  důchodová reforma

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

19. dubna 2024 14:49

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy