Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci vrátili vládě rozpočet k přepracování

Poslanci vrátili vládě rozpočet k přepracování

Foto: Vlada.cz

Poslanecká sněmovna ve středu rozhodla, že vláda musí předělat návrh státního rozpočtu na příští rok. Zákonodárci v dolní parlamentní komoře schválili poslanecký návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), podle kterého musí příští návrh rozpočtu odpovídat platným rozpočtovým zákonům.

Pro návrh hlasovalo 127 zákonodárců, proti devět, většina z nich byla z lavic sociálních demokratů a jeden nezařazený poslanec. "Doufám, že jsem byl nejenom prvním, ale i posledním předkladatelem návrhu zákona o státním rozpočtu, který uspěl, přestože mu ho Poslanecká sněmovna hodila na hlavu," poděkoval za "konstruktivní" přístup poslancům ministr.

Kvůli souhlasu s tímto postupem se stal nehlasovatelný návrh poslance Michala Babáka (VV), který chtěl návrh rozpočtu také poslat zpět vládě na předělání, ale s tím, že by příjmy a výdaje návrhu musely odpovídat reálnému stavu ekonomiky, což se podle člena bývalé vládní strany v posledních letech neděje.

Vláda bude muset předělaný rozpočet vrátit poslancům do 23. listopadu. Bude muset být upravený podle "platné legislativy", to znamená, že nejspíše bude počítat se sjednocenou DPH v hodnotě 17,5 procenta.

Příští rok chtěl podle vládou schváleného návrhu Kalousek získat do státní kasy stejný objem peněz jako v letošním roce, tedy 1,084 bilionu korun. Státní výdaje ale měly poklesnout o pět miliard korun na 1,184 bilionu korun. Schodek státního rozpočtu by byl přesně 100 miliard korun. Mandatorní výdaje by měly v příštím roce vzrůst o 4,3 miliardy korun na 695,1 miliardy, nemandatorní výdaje by měly naopak klesnout o 9,3 miliardy korun. V dalších letech chce ministerstvo schodek snižovat, v roce 2014 by měl klesnout na 2,5 procenta HDP a o rok později na 1,6 procenta.

Podmínkou udržení navrženého deficitu pro příští rok bylo ovšem schválení legislativy, která například zvyšuje obě sazby DPH o jeden procentní bod na 15, respektive 21 procent, zavádí sedmiprocentní "solidární" daň pro občany s příjmy vyššími než 100 tisíc korun měsíčně a další změny. Pro tyto daňové změny však nemá vládní koalice dostatek hlasů, kvůli šestici rebelujících poslanců z ODS, kteří si zvyšování daní nepřejí. Ministr po dohodě s premiérem Petrem Nečasem (ODS) navrhnul, aby se zákon vrátil vládě na předelání.

Témata:  vláda státní rozpočet

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy