Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci vrátili vládě rozpočet k přepracování

Poslanci vrátili vládě rozpočet k přepracování

Foto: Vlada.cz

Poslanecká sněmovna ve středu rozhodla, že vláda musí předělat návrh státního rozpočtu na příští rok. Zákonodárci v dolní parlamentní komoře schválili poslanecký návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), podle kterého musí příští návrh rozpočtu odpovídat platným rozpočtovým zákonům.

Pro návrh hlasovalo 127 zákonodárců, proti devět, většina z nich byla z lavic sociálních demokratů a jeden nezařazený poslanec. "Doufám, že jsem byl nejenom prvním, ale i posledním předkladatelem návrhu zákona o státním rozpočtu, který uspěl, přestože mu ho Poslanecká sněmovna hodila na hlavu," poděkoval za "konstruktivní" přístup poslancům ministr.

Kvůli souhlasu s tímto postupem se stal nehlasovatelný návrh poslance Michala Babáka (VV), který chtěl návrh rozpočtu také poslat zpět vládě na předělání, ale s tím, že by příjmy a výdaje návrhu musely odpovídat reálnému stavu ekonomiky, což se podle člena bývalé vládní strany v posledních letech neděje.

Vláda bude muset předělaný rozpočet vrátit poslancům do 23. listopadu. Bude muset být upravený podle "platné legislativy", to znamená, že nejspíše bude počítat se sjednocenou DPH v hodnotě 17,5 procenta.

Příští rok chtěl podle vládou schváleného návrhu Kalousek získat do státní kasy stejný objem peněz jako v letošním roce, tedy 1,084 bilionu korun. Státní výdaje ale měly poklesnout o pět miliard korun na 1,184 bilionu korun. Schodek státního rozpočtu by byl přesně 100 miliard korun. Mandatorní výdaje by měly v příštím roce vzrůst o 4,3 miliardy korun na 695,1 miliardy, nemandatorní výdaje by měly naopak klesnout o 9,3 miliardy korun. V dalších letech chce ministerstvo schodek snižovat, v roce 2014 by měl klesnout na 2,5 procenta HDP a o rok později na 1,6 procenta.

Podmínkou udržení navrženého deficitu pro příští rok bylo ovšem schválení legislativy, která například zvyšuje obě sazby DPH o jeden procentní bod na 15, respektive 21 procent, zavádí sedmiprocentní "solidární" daň pro občany s příjmy vyššími než 100 tisíc korun měsíčně a další změny. Pro tyto daňové změny však nemá vládní koalice dostatek hlasů, kvůli šestici rebelujících poslanců z ODS, kteří si zvyšování daní nepřejí. Ministr po dohodě s premiérem Petrem Nečasem (ODS) navrhnul, aby se zákon vrátil vládě na předelání.

Témata:  vláda státní rozpočet

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy