Elektřina od příštího roku zdraží!

Elektřina by od příštího roku mohla kvůli podpoře obnovitelných zdrojů energie (OZE) zdražit o více než dvě procenta. Nečasova vláda na svém středečním jednání podle informací Mediafaxu schválila návrh nařízení, které o dvě miliardy sníží kompenzace právě na zdražování elektřiny v souvislosti s OZE.

660
reklama

Návrh nařízení vlády počítal s limitem ve výši 9,7 miliardy korun, který je také uvedený v návrhu státního rozpočtu na rok 2013, který však zřejmě ještě bude předělán kvůli dosud nepodpořenému daňovému balíčku. S tímto limitem nesouhlasil Energetický regulační úřad a navrhuje limit 11,7 miliardy korun. Právě částka ve výši 11,7 miliardy korun odpovídá částce, kterou stát přispíval v letošním roce.

"Je to částka, která je hrazena ze státního rozpočtu na tu podporu tak, aby částka, kterou hradí občané a podniky ze svého při spotřebě elektrické energie, nebyla extrémně vysoká," řekl ministr průmyslu o obchodu Martin Kuba (ODS).

Podle propočtů odboru elektroenergetiky ministerstva průmyslu a obchodu povede škrtnutí dvou miliard v příštím roce k zvýšení cen elektřiny minimálně o dvě procenta. Pokud by příspěvek zůstal na úrovni navrhované Energetickým regulačním úřadem, ceny by podle propočtů zůstaly přibližně na úrovni letošního roku.

Ministr Kuba však také uvedl, že se musí podpora a kompenzace obnovitelných zdrojů v budoucnu změnit. "Bohužel, v této chvíli, tak jak byla historicky nastavena podpora obnovitelných zdrojů a k jakému došlo rozvoji zejména v oblasti fotovoltaických elektráren, tak se dnes dostáváme do situace, kdy částka pro rok 2013 je už skutečně na jednu megawatthodinu velmi vysoká a je velmi zatěžující pro český průmysl," uvedl ministr.

Diskuse s průmyslníky už podle něj probíhá. "Chceme připravit určitá řešení, která bychom ale byly schopni promítnout až do rozpočtu roku 2014. V této chvíli neumíme při stávající legislativě najít řešení pro rok 2013. Jsme si vědomi, že zachování konkurenceschopnosti českého průmyslu je v této situaci klíčové. Jsou oblasti průmyslu, kde to je extrémně zatěžující, oblasti kde méně. Tak, jak byla historicky tato legislativa nastavena, je skutečně enormní zátěž pro český průmysl a ztráta jeho konkurenceschopnosti je samozřejmě svázaná se ztrátou pracovních míst, a to by pro Českou republiku byla velmi špatná zpráva," dodal Kuba.

Nařízení nabude účinnosti dnem jeho vyhlášení.

Témata: energetika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky