Důchodovou reformu bude třeba odložit, přiznala místopředsedkyně TOP 09

Pokud se nepodaří vládní koalici přehlasovat prezidentské veto k prováděcím zákonům k penzijní reformě, která se má rozběhnout od příštího roku, bude na místě uvažovat o odložení účinnosti celé reformy. V nedělních Otázkách Václava Moravce to uvedla místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

660
reklama

"V takovém případě, že nebudou přijaty prováděcí zákony a odstraněna ta legislativní chyba, která tam v tuto chvíli je, tak si myslím, že musíme jednat o odložení účinnosti," uvedla Langšádlová.

Ona chyba, která vznikla na základě různých pozměňovacích návrhů k reformě, souvisí s výběrem peněz od živnostníků a stát by mohl přijít o desítky miliard korun na důchody. Vyřešit ji měly právě prováděcí zákony, které ale prezident Václav Klaus vetoval.

Pokud se nepodaří jeho veto přehlasovat, není možné podle místopředsedkyně TOP 09 systém spustit od prvního ledna příštího roku. "Pan prezident nám způsobil obrovskou právní nejistotu," dodala Langšádlová.

Místopředsedkyně však také dodala, že jakékoliv posouvání vidí jako chybu a reforma měla být schválena vzhledem k situaci v zemi už před lety.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky