Drábek přísahal v ČT: O žádné trestné činnosti nic nevěděl

Odstupující ministr Jaromír Drábek (TOP09) již stihl jmenovat dočasného prvního náměstka. Přesto se nic nemění na tom, že odejde až na konci října. Dnes byl hostem Hyde parku na ČT24.

reklama

Drábek v pořadu odmítl nařčení, že již objednal služby skartovací firmy, jelikož prý nestíhá ničit důkazy. Nadále trvá na tom, že jeho zatčený exnáměstek a blízký přítel Šiška nic špatného neudělal. Drábek prý věděl, co se na ministerstvu kolem zakázek děje a nebylo to nic nekalého. „Ne, taková informace ke mně nedorazila,“ odpověděl Drábek na dotaz, jestli něco věděl o nabídce stomilionové zakázce pro OK system.

Společnosti bylo prý pouze řečeno, že pokud chce nadále odebírat zakázky MPSV a zároveň bude pokračovat ve stížnosti na ministerstvo u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Bylo to standardní obchodní jednání, myslí si Drábek. Žádné vydírání v tom nevidí.

Nerozumí tomu, kde by se mělo vzít oněch sto milionů na údajnou zakázku, když rozpočet ministerstva je napjatý.

K tomu, jestli bylo přiměřené označit zatýkání deset dní před volbami za skandální, se Drábek odmítl vyjádřit. Pouze řekl, že toto prohlásil v emociálně vypjaté situaci.

Nařčení, že je na důchodce příliš tvrdý, když jim snížil růst penzí, odvětil Drábek, že v zahraničí jsou na tom senioři mnohdy mnohem hůř a penze jim naopak klesají. Otázkou je, zda si ministr uvědomuje, že v mnoha zemích jsou na tom také důchodci mnohem lépe než v ČR, a tak se jich případné snížení penzí dotkne mnohem méně.

Ministr Drábek pak de facto označil Českou spořitelnu za dobrodince. Spravuje totiž stovky miliard korun, které se budou přes sKarty vyplácet úplně zadarmo. Vydělávat bude banka údajně na poplatcích za použití sKarty v obchodech.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky