Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek volá po vyšších daních a pak firmám radí, jak na daních ušetřit

Kalousek volá po vyšších daních a pak firmám radí, jak na daních ušetřit

Foto: Vlada.cz

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09) neustále mluví o potřebě šetřit a zvyšovat daně. A pak najednou dá firmám dluhopisy, na které se nevztahuje daň. Dal tím návod firmám, jak neplatit daně z obligací.

Ministerstvo financí vydalo emisi dluhopisů, jejichž nominální hodnota je jedna koruna. U nich se daň zaokrouhluje na nulu. Podle stínového ministra financí Jana Mládka (ČSSD) tak Kalousek dal návod firmám, jak obejít placení daně z výnosů obligací.„Zaokrouhlování daně sice platí od samého začátku zákona o dani z příjmu, ale nikdo si nebyl příliš jistý, jak se na věc budou dívat finanční úřady. Když dalo příklad samo ministerstvo financí, emise firemních obligací začaly růst. V minulých letech to bylo 10 až 15 emisí za rok, letos jich je už téměř 40 a ještě nejsme na samém konci. Polovina letošních firemních dluhopisů je přitom v nominální hodnotě jedné koruny. Výsledek je jasný: Ministerstvo financí díky tomu vybere v příštích letech méně na daních,“ tvrdí Mládek.Podle něj by ministerstvo mělo jít příkladem a nehledat skuliny v zákonech. „Pokud pan ministr chtěl, aby výnosy ze státních obligací nebyly zdaněny, měl prosadit výjimku ze zákona a pokud by ji neprosadil, měly by být výnosy zdaněny. Ministerstvo financí by se mělo vrátit ke standardní praxi, tedy ke snaze plnit státní pokladnu a nikoliv poskytovat návod na daňové úniky,“ radí Mládek.

Témata:  Miroslav Kalousek daně

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy