Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek volá po vyšších daních a pak firmám radí, jak na daních ušetřit

Kalousek volá po vyšších daních a pak firmám radí, jak na daních ušetřit

Foto: Vlada.cz

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09) neustále mluví o potřebě šetřit a zvyšovat daně. A pak najednou dá firmám dluhopisy, na které se nevztahuje daň. Dal tím návod firmám, jak neplatit daně z obligací.

Ministerstvo financí vydalo emisi dluhopisů, jejichž nominální hodnota je jedna koruna. U nich se daň zaokrouhluje na nulu. Podle stínového ministra financí Jana Mládka (ČSSD) tak Kalousek dal návod firmám, jak obejít placení daně z výnosů obligací.„Zaokrouhlování daně sice platí od samého začátku zákona o dani z příjmu, ale nikdo si nebyl příliš jistý, jak se na věc budou dívat finanční úřady. Když dalo příklad samo ministerstvo financí, emise firemních obligací začaly růst. V minulých letech to bylo 10 až 15 emisí za rok, letos jich je už téměř 40 a ještě nejsme na samém konci. Polovina letošních firemních dluhopisů je přitom v nominální hodnotě jedné koruny. Výsledek je jasný: Ministerstvo financí díky tomu vybere v příštích letech méně na daních,“ tvrdí Mládek.Podle něj by ministerstvo mělo jít příkladem a nehledat skuliny v zákonech. „Pokud pan ministr chtěl, aby výnosy ze státních obligací nebyly zdaněny, měl prosadit výjimku ze zákona a pokud by ji neprosadil, měly by být výnosy zdaněny. Ministerstvo financí by se mělo vrátit ke standardní praxi, tedy ke snaze plnit státní pokladnu a nikoliv poskytovat návod na daňové úniky,“ radí Mládek.

Témata:  Miroslav Kalousek daně

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy