MPSV bylo rozkrádáno. Přitom stačilo málo...

V názoru, že ministr Drábek (TOP09) měl ve funkci ministra skončit již dávno, se Věci veřejné shodují s ČSSD. Předseda VV Radek John ve svém vyjádření k Drábkovu odchodu mluví o rozkrádání na ministerstvu.

reklama

Za odchodem Jaromíra Drábka (TOP09) jsou podle Věcí veřejných volby. Kdyby se na podzim krajské volby nekonaly, nic by ho k odchodu nenutilo.

Radek John (VV) ve svém vyjádření doslova řekl: „Pokud by záleželo na rozhodnutí Věcí veřejných, pak by Jaromír Drábek již ve své funkci dávno skončil. Nemuselo dojít k rozkrádání a závažným pochybením, jakými bylo zadávání výběrových řízení zakázek, konkrétně zakázka na vytvoření správy nových počítačových softwarů pro výplatu sociálních dávek. Jen tato zakázka přijde daňové poplatníky na více jak 3,6 miliard korun a do budoucna bude stát další nemalé finanční prostředky ze státní pokladny,“ pokračuje John a dodává, že je smutné, že se tak stalo až nyní těsně před volbami. „Je evidentní, že občanům této země začíná docházet kdo je pan Kalousek a jeho muži, a že pouze strach z klesajících preferencí vedl TOP 09 k pokusu o záchranu několika procentních bodů ve volbách. Bez voleb by ministerstvo práce a sociálních věcí bylo dál rozkrádáno a veřejné prostředky by dál putovaly do kapes vyvolených,“ praví předseda bývalé vládní strany.

Jeho stranická kolegyně Kateřina Klasnová pak má pochybnosti o setrvání Jaromíra Drábka v pozici ministra do konce října. Bojí se, aby náhodou nedošlo k zametání stop.

Drábek dnes odstoupil ze své funkce k 31. říjnu. Jako důvod uvedl přijetí politické zodpovědnosti za svého náměstka Šišku, který čelí podezření z nabídnutí stomilionového úplatku.

Jeho působení ve funkci ministra bylo silně kritizováno opozicí i některými vládními politiky. Například poslankyně ODS Kohoutová nemohla přijít Drábkovi na jméno kvůli sKartám. Někteří komentátoři české politické scény se domnívají, že Drábek neustál tlak uvnitř vlastní strany. Členové TOP09 se báli zvětšení již tak očekávaného fiaska při krajských volbách.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky