Drábek i uhlobaroni se děsí protikorupční organizace?

Podniky a ministerstva se velmi vyhýbají sebemenšímu kontaktu s Nadačním fondem proti korupce. Projektový manažer NFPK Janusz Konieczny se například stále marně domáhá schůzky s ředitelem Severočeských dolů Ivanem Lapinem kvůli kauze Prunéřov.

reklama

Na ředitelství Severočeských dolů odmítají zvedat telefony a stejně reagují na emailové zprávy. Konieczny požádal o schůzku s Lapinem v červnu tohoto roku, následně v červenci i srpnu. Dosud se nedočkal jediné odpovědi.

„Modernizace elektrárny Prunéřov v hodnotě 25 miliard Kč je pro vlastníka Severočeských dolů a samotného investora – polostátní podnik ČEZ, doslova zmařenou investicí kvůli akutnímu nedostatku a černé těžbě uhlí,“ uvedl.

Stejně jako v ředitelství Severočeských dolů žádal Konieczny o schůzku zástupce NFPK s ministrem práce a sociálních věcí kvůli kauze informačních systémů na úřadech práce a Nadační fond se jí málem i dočkal.

Schůzka byla domluvená a NFPK zažádal ke schůzce o konkrétní dokumenty k uvedené kauze. Ministr Jaromír Drábek brzy nato schůzku zrušil s odůvodněním: „oznamuji vám tedy, že při takovém způsobu komunikace nemám o osobní setkání zájem.“

Konieczny se proto zamýšlí, zda měl Drábek dokumenty, o které NFPK zažádal, vůbec k dispozici. Zvlášť když Student Agency podalo na ÚOHS návrh na zrušení smluv ke kauze informačních systémů a později žádalo Drábkovu ministerstvu kompletní originální dokumentaci k případu. Z ministerstva však přišla odpověď: originální dokumentaci zcizili vlastní zaměstnanci.

„Argumentačním střetům se tedy nebráníme, a jestliže zveřejníme konkrétní kauzu, pak počítáme s tím, že budeme ji konfrontovat s příslušným úřadem, státním podnikem či osobou. Pouze mezi čtyřma očima lze se vyhnout všem nedorozuměním a vyjasnit všechny nejasnosti. Jestliže se někdo tomuto setkání vyhýbá, pak musí počítat s tím, že míra podezření se rapidně zvýší, nikoliv sníží,“ dodává Konieczny.

Zdá se tak, že vedení podniků či ministerstev nemá zájem o to, aby se protikorupční organizace „šťouraly“ v jejich pochybných záležitostech, a nemá zájem ani o to, poslouchat možnou kritiku. Co kdyby v reakci na ni někdo z vedení zareagoval neuváženými kroky a prozradil nebezpečné tajemství, které by v reakci s protikorupční organizací a médii zapůsobilo jako třaskavý materiál?

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky