Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolínská automobilka musí propouštět, drtí ji pokles prodeje aut

Kolínská automobilka musí propouštět, drtí ji pokles prodeje aut

Foto: Pixmac

Trvale klesající prodej aut především na jihu Evropy nutí kolínskou automobilku TPCA k propouštění. Již letos musely z továrny odejít čtyři stovky zaměstnanců a další stovku výpověď ještě čeká, informují ve středečním vydání Lidové noviny (LN).

Propad výroby v Kolíně brzdí celý český automobilový průmysl. Zatímco v únoru byla produkce osobních aut v Česku meziročně vyšší o 17 procent, za leden až srpen už jen o dvě procenta.

"Za celý rok zůstane produkce na loňské úrovni, byť jsme původně očekávali pětiprocentní růst," přiznává Martin Jahn, prezident Sdružení automobilového průmyslu. Letos by se u nás mělo vyrobit necelých 1,2 milionu osobních aut. Prodej aut v Evropě zaznamenal za posledních osm měsíců pokles o více než šest procent na 8,6 milionu vozů.

Témata:  auta

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:12

Ekonom Kovanda: Česko by mohlo zvládnout kýžené měkké přistání, říkají nejnovější čísla k důvěře v ekonomiku

Spotřebitelům v Česku se rychle vrací důvěra v ekonomiku. V dubnu je jejich nálada v tomto směru lepší, než odpovídá dlouhodobému průměru let 2003 až 2023; přitom lepší než dlouhodobě průměrnou náladu mají čeští spotřebitelé poprvé za celé období od podzimu 2021. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy