Další nebezpečí pro vaše peněženky! Můžete přijít až o 73 tisíc!

Vít Bárta z Věcí veřejných se opřel do další firmy, která má okrádat občany. Jedná se o dvojče EU Servisu, který měl okrádat české podnikatele od roku 2007, RES Online s.r.o. Ohledně podvodů vypovídají všichni postižení ve shodě: smlouvu s firmou měli uzavřít zcela omylem a nevědomky.

660
reklama

„Jednatelem firmy je Lukáš Jurenka z Břeclavi. Dále jsou ve firmě dva společníci - soudně trestaný Michael Kojdl, ukrytý za tzv. mrtvou schránku z daňového ráje s názvem M5 consulting LLC a Ing. Petr Dohnal, známý svému okolí též pod samolibou přezdívkou "The Saint", ukrytý za mrtvou schránku IPD investments LLC, sídlící na totožné adrese jako "firma" jeho soudně trestaného společníka. Podle Občanského sdružení Společná obrana je právě Petr Dohnal hlavním organizátorem celého podvodného systému,“ uvádí Bárta.

Dále popisuje postup společnosti. Začínajícím živnostníkům přijde formulář, který se podobá obyčejným statistickým formulářům. Ty musí začínající podnikatelé vyplňovat povinně. To, že je formulář velmi matoucí, potvrdil i Český statistický úřad. Pokud podnikatel list podepíše, uzavřel tím smlouvu. Tím se zaváže k tomu, že za 73 tisíc korun bude název jeho firmy uveden drobným písmem v téměř neviditelném internetovém katalogu.

„Firma má ve svých obchodních podmínkách rozhodčí doložku. V jedné z jejích posledních variant má veškeré spory rozhodovat JUDr. Milena Vostalová z Brna, která vystupuje jménem soukromé obchodní společnosti se záměrně zavádějícím názvem "Národní centrum pro rozhodčí a mediační řízení s.r.o.". Spolumajitelem této soukromé obchodní společnosti, která již dle samotného názvu kupčí hlavně s exekučními tituly, je podle údajů z Obchodního rejstříku brněnský exekutor Mgr. Ing. Josef Cingroš - jde tedy v tomto případě o stejně přijatelné spojení, jako kdyby lékař spoluvlastnil pohřební službu,“ píše Bárta.

Bárta radí těm, kteří se již podpisem tohoto formuláře zavázali, aby nic neplatili a na výzvy nikterak nereagovali. Mají napsat doporučený dopis s dodejkou, kde uvedou, že smlouvu uzavřeli v omylu, o kterém společnost musela vědět, a smlouva je tak neplatná. Případný rozhodčí nález pak mají u soudu žalovat.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky