Třímilionová pokuta pro nemocnici Na Bulovce!

Nemocnice Na Bulovce zaplatí za smlouvy uzavřené bez výběrového řízení pokutu ve výši tři miliony korun. U některých smluv totiž rozdělila předmět veřejné zakázky tak, aby se dostal pod limit dva miliony korun, kdy se nemusí dodržovat zákon o veřejných zakázkách, informoval ÚOHS.

660
reklama

"Pražská nemocnice Na Bulovce uzavřela v letech 2008 až 2010 řadu smluv na poskytování služeb bez zadávacího řízení, případně použila nesprávný druh zadávacího řízení, a závažným způsobem tak porušila zákon o veřejných zakázkách. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže jí proto uložil pokutu ve výši 3 000 000 korun," píše úřad na svých stránkách.

Nezákonné jednání se podle ÚOHS týkalo například smlouvy o dílo uzavřené v roce 2009 se společností Amedis na provádění servisu zdravotnické techniky, objednávky na zajištění ostrahy společností Kovis z roku 2008 nebo rámcové smlouvy na služby komunikační a systémové infrastruktury z roku 2010.

Problém vidí úřad také ve třech smlouvách o poskytování právní pomoci s advokátní kanceláří Šachta&Partners z roku 2010 a dvou smluv o poskytování právních služeb z roku 2009 uzavřených s AK Krtička, Krtičková&spol.

"U prvních tří smluv zadavatel neprovedl žádné transparentní zadávací řízení, které by objektivně dokládalo, že smluvní vztah s dodavateli vznikl na základě řádně fungujícího soutěžního prostředí a při dodržení principů rovného zacházení, zákazu diskriminace a transparentního nakládání s veřejnými prostředky," konstatuje úřad s tím, že v prvním případě přitom zadavatel vyplatil za zakázku více než 16 milionů korun, ve druhém téměř 3,5 milionu korun.

U smluv na právní služby zadavatel rozdělil předmět veřejné zakázky tak, aby se dostal pod limit dva miliony korun, platný podle tehdejší právní úpravy pro zakázky malého rozsahu, při nichž nebyla povinnost dodržovat postup podle zákona o veřejných zakázkách.

Firma Šachta&Partners proslula svými službami pro Dopravní podnik Praha, na které v poslední době podával trestní oznámení advokát Václav Láska. Údajně měla firma, která se dnes jmenuje MSB LEgal, dostat od podniku během čtyř let 160 milionů korun, přičemž zakázky dostávala bez výběrového řízení.

Rozhodnutí není dosud pravomocné a může se proti němu podat rozklad. Rozhodnutí antimonopolního úřadu nyní budou prozkoumávat nemocniční právníci. "Pokud budeme mít šanci na úspěšný rozklad, tak ho podáme," uvedl tiskový mluvčí nemocnice Martin Šalek s tím, že se nemocnice bude případně snažit i o prominutí pokuty.

"Ctíme pravidlo, že za chyby se platí. Ale nelíbí se nám, že za chyby jiných máme platit my," říká ředitel nemocnice Petr Zajíc, pokud bude muset pokutu zaplatit, chystá se ji vymáhat po "skutečných" vinících.

Upozorňuje ale na fakt, že problematické smlouvy byly uzavřené za minulého vedení v čele s ředitelkou Kateřinou Toběrnou. Tu odvolal ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v loňském dubnu. "Nyní máme nový systém zadávání zakázek," dodal o centralizaci nákupů Šalek, podle kterého firma již také nespolupracuje s externími právníky.

Témata: zdravotnictví | pokuty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky