Vláda svými kroky zvýšila nezaměstnanost o desetitisíce míst!

Vláda Petra Nečase nenese dle mluvčího NS-LEV21 Filipa Drapáka vinu jen za snižování ekonomické úrovně rodin. Pravicová vláda měla za jeden jediný rok zapříčinit zánik tisíců pracovních míst, což je poměrně problém pro dobu, kdy se snižují státní příspěvky, ze kterých občané stěží vyžijí.

660
reklama

Národní socialisté přes rok varovali před ekonomickou recesí, která se už projevila na mzdách. Ty měli dle Českého statistického úřadu klesnout během druhého čtvrtletí o 1,1%. Za rok kleslo i HDP a to o 0,7%, průmyslová výroba o 2,2%, služby o 1,8% a stavebnictví zaznamenalo největší ztrátu a to ve výši 8,4%. Ve stavebnictví tak logicky poklesl i počet zaměstnanců o osm tisíc. Ve veřejné správě a obraně byl snížen počet zaměstnanců o 8,6 tisíc.

Lidé tak přicházejí o část mzdy a kolikrát i o své zaměstnání. Nečasova vláda dle Drapáka reaguje pouze nápadem na zvednutí daní a odůvodňuje tento krok slovy, že když se nevydělává, tak vláda rozpočtové odpovědnosti musí zvednout DPH. Tím má v plánu zaspat díry v rozpočtu.

Přitom ekonomové jsou takovým počínáním jen zděšení. Opakované zvednutí DPH výběry nezvýší a spíše hrozí, že bude výběr daní snížen. „Zvýší se totiž inflace a náklady ekonomiky, sníží se reálné mzdy, dále se sníží už tak nízká poptávka a výsledkem bude vyšší a ne nižší deficit veřejných rozpočtů,“ vysvětluje Drapák.

Doporučuje tak vládě, aby se zabývala skutečným problémem české ekonomiky, kterým jsou nízké mzdy a velká nezaměstnanost. Zatím ale dělá vláda kroky přesně opačné.

Témata: vláda | nezaměstnanost

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky