Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ranní šálek rakovinového jedu! Čaje s pesticidy se dostaly do prodeje

Ve 13 ze 17 testovaných značek černého čaje, které si k analýze vybral časopis dTest, se při kontrole objevily zbytky pesticidů a v jednom případě došlo dokonce i k překročení všech stanovených limitů. Takový výrobek by neměl být vůbec uvedený na trh, uvedla ve čtvrtek Ida Rozová z časopisu dTest.

Ve výrobku Černý čaj porcovaný značky Aro, který měl datum minimální trvanlivosti do 5. března 2014, byla naměřena nadlimitní hodnota imidaclopridu. "Ten se užívá proti hmyzím škůdcům a naše analýza zjistila více než dvojnásobné množství této látky, než jaké povolují evropské limity," uvedla Rozová.Pesticidy jsou látky, které mají dopad na životní prostředí i lidské zdraví. "Při dlouhodobém vystavení lidského organismu i nízkými dávkami těchto látek hrozí narušení imunity, alergie, vývojové vady či rakovina," dodala Rozová.Časopis d´Test sledoval 256 druhů pesticidů, které se potenciálně mohou v čajích vyskytovat. Některé z čajů ovšem obsahovaly i více reziduí pesticidů. "V čaji Teekane Ranní šálek jsme jich nalezli sedm, z toho insekticid acephate se již blížil maximálnímu limitu," shrnuje Rozová.

Témata:  dTest

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy