Kalousek počítá s růstem ekonomiky. Zavadil: Návrh rozpočtu by vám nesežral ani bílý tesák

V návrhu státního rozpočtu, který ministerstvo financí dokončilo v pátek, rezort počítá s růstem české ekonomiky o jedno procento, s růstem jednoduché i složené daňové kvóty i s nárůstem průměrného platu ve státní správě o 0,4 procenta. Uvedla to v neděli Česká televize.

reklama

Ministerstvo počítá s tím, že se zvýší složená daňová kvóta o jeden bod na 35,5 procenta. Složená daňová kvóta je podíl daní včetně cla a povinných příspěvků na sociální zabezpečení a veřejné zdravotní pojištění na hrubém domácím produktu.
 
S návrhem rozpočtu ovšem nejsou spokojení odboráři. "Po prvním čtení mohu říct, že návrh rozpočtu vám, pane ministře, nemůže zbaštit ani Bílý Tesák," opřel se do ministra financí Miroslava Kalouska šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Tvrdí, že vláda nemůže počítat s růstem ekonomiky o jedno procento, protože bude recese kolem jednoho až 1,5 procenta. "To je rozdíl 20 až 25 miliard," doplnil Zavadil.
 
Ministerstvo také počítá s tím, že bude přijatý vládní konsolidační balíček, který obsahuje zvýšení daně z přidané hodnoty od příštího roku. To by mělo zajistit státní kase příjem ve výši 214 miliard korun. Balíček sice sněmovna už jednou schválila, ale Senát ho vetoval a poslanci o něm budou jednat na své zářijové schůzi, která začíná v úterý. Aby se veto horní parlamentní komory přehlasovalo, je k tomu nutných 101 hlasů, vládní koalice má rovnou stovku hlasů.
 
"Já prostě nepředložím jiný rozpočet než rozpočet s deficitem pod tři procenta hrubého domácího produktu. A k takovému rozpočtu nutně potřebujeme schválení konsolidačního balíčku," prohlásil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky