Kalousek slibuje: Dám 600 milionů navíc na železnici! Komu je sebere?

Ministři financí a dopravy se dohodli, že v příštím roce stát vydá navíc 600 milionů korun na financování regionální železniční dopravy a kraje tak dostanou plnou dotaci ve výši 2,6 miliardy korun. Agentuře Mediafax to ve středu potvrdil mluvčí rezortu dopravy Martin Novák.

660
reklama

"Byly to klasické předběžné jednání před přípravou rozpočtu na další rok. Toto jednání proběhlo už minulé úterý, kdy byl pan ministr Dobeš za panem Kalouskem. V případě regionální dopravy tam ministr Kalousek slíbil, že těch 600 milionů korun navíc poskytne, takže už by nehrozily peripetie, které byly v loňském roce," uvedl Novák.

Podle memoranda z roku 2009, které se zástupci krajů podepsala předchozí vláda Jana Fischera, mají kraje nárok na roční dotaci ve výši 2,6 miliardy korun. V loňském roce však chtělo ministerstvo financí snížit tuto částku o 600 milionů korun s tím, že memorandum není závazné. Krajům hrozilo, že budou muset stamiliony vydat ze svého, což budilo negativní reakce. Nakonec došlo k dohodě, že stát poskytne z rozpočtu dalších 300 milionů korun a na zbytek se složilo ministerstvo dopravy, České dráhy, Správa železniční dopravní cesty a kraje.

K takovému "slepování" dotace pro regionální železnice by příští rok dojít nemělo. "Zatím je to ale jen dohoda, kterou musí ještě posvětit vláda a parlament," dodal Novák.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky