Klaus podnikatelům pomáhá, Václav Havel spíš škodil

Zatímco současný prezident Václav Klaus českým podnikatelům ve světě pomáhá, jeho předchůdce Václav Havel jim práci někdy spíš komplikoval. V pátek to pro Mediafax uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy (SP ČR) Jaroslav Hanák, který zároveň připojil obavy z volby nové hlavy státu v příštím roce.

reklama

"Bohužel musím říct, že pan prezident Klaus končí. Může si myslet kdo, co chce, ale je to obrovská autorita v zahraničí. Absolvoval jsem s ním minimálně deset dvanáct misí za těch osm deset let a musím říct, že je to špičková autorita této země," prohlásil Hanák a dodal: "Mám obavy, jak se bude situace vyvíjet po volbách prezidenta v příštím roce."

Prezident SP ČR v pátek na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) vyzdvihl český zájem o Čínu, kterou označil jako zásadní zemi pro export z Česka. "Máme za sebou setkání s čínskou ambasádou, s velvyslancem, s celým aparátem. A můžu říct, že Číňané z toho měli velkou radost, že byznys sám hecuje zlepšení vztahů," prohlásil Hanák. "A odměnou za to byla garance, že se Čína podívá na to, jak by se zlepšily vízové vztahy pro český byznys," doplnil.

"Chci dopředu varovat politickou reprezentaci, aby se vyhnula fatálních chyb z minulosti – setkávání s dalajlámou osobně na půdě českých reprezentací a jinde. Myslím si, že tohle škodí České republice a hlavně byznysu nepředstavitelným způsobem. Mně je úplně jedno, jestli je to na kamarádské bázi," horoval šéf českých průmyslníků.

Mediafax proto Hanáka požádal o zhodnocení ekonomické role předchozího českého prezidenta Václava Havla, který se právě s dalajlámou opakovaně stýkal a viděl se s ním i v prosinci, několik dní před svou smrtí. "Pan prezident Havel měl pro český byznys i pro mě osobně naprosto klíčovou roli od roku 1990, v první části. Šlo o vytváření této země, demokratických principů a šanci žít svobodně v této zemi. Jeho zásahy v ekonomické oblasti nebyly vždy šťastné," uvedl Hanák.

Na adresu Číny pak prezident SP ČR doplnil: "Myslím si, že všichni jsme z České republiky a ekonomika a budoucnost této země by měla být rovna a neměli bychom si život s jednou z největších ekonomik, na které nám nepředstavitelně záleží, komplikovat několika málo jednotlivci."

Témata: podnikatelé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky