Heger rozzlobil lidi: Za své nemoci si můžete sami! Miliardy vyhazujeme zbytečně

Pokud by české zdravotnictví nemuselo řešit léčbu pacientů, kteří si své zdravotní obtíže způsobili špatným životním stylem, ročně by mu v kase zůstalo o 20 až 30 miliard korun více, tvrdí ministr Leoš Heger (TOP 09). Chceme proto podporovat všechny aktivity pro zdravý život, informoval v úterý.

660
reklama

Ministerstvo tak v úterý zopakovalo, že bude prosazovat například snížení dostupnosti tabákových výrobků a alkoholu, zákaz kouření v restauracích i na veřejných místech a bude se snažit i o zvýšení cen tabákových výrobků a alkoholu.

"Zrovna u kouření jde o jednu z nejtěžších závislostí a je potřeba se snažit, aby k podobnému návyku vůbec nedošlo. Výsledky odvykacích programů v této oblasti totiž nejsou zrovna ideální," podotkl Heger.

Kromě holdování kouření a alkoholu ale česká populace i výrazně tloustne a nemá dostatek pohybu, a to již v dětském věku. "Rádi bychom, aby se sport opět zařadil do každodenního života lidí, má totiž smysl v každém věku a aktivní pohyb patří k zdravému životnímu stylu," uvedl ministr.

I proto tak na podporu projektů pro zdravý životní styl chce ministerstvo rozdat z evropských fondů 250 milionů korun.

Jiří Kejval z Českého olympijského výboru pak hovořil i o tom, že sport dětí a mládeže stát málo podporuje a většinu peněz na tyto aktivity musejí vydat rodiny ze svého. "Umím si představit například britský model, kde se rozhodlo, že budou školní tělocviky nahrazeny aktivním sportem, a za ním půjde i finanční podpora," podotkl.

Ministr Heger pak zmínil, že 3/4 českých dětí mají velmi nízkou pohybovou aktivitu a nesplňují ani doporučený mezinárodní standard - tedy hodinu pohybu denně. To se pak podepisuje i na jejich schopnostech vykonávat specializované sporty.

"Vidím to i na našem klubu, kam hojně přicházejí děti, které obrazně řečeno mají problém i vylézt na strom," uvedl další z hostů, kanoista Martin Doktor.

Česká dětská populace navíc čím dál tím víc prohrává boj s nadváhou a obezitou. Na 1000 dětských pacientů připadá 20,5 procenta dětí do 14 let, kteří se se svou nadváhou musí léčit u lékaře. Ve věku 15 až 18 let je to již 47 procent.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky