Exšéf DPP Dvořák uzavřel 7 nevypověditelných smluv za 2 miliardy!

Pražský dopravní podnik pod vedením Martina Dvořáka uzavřel sedm nevypověditelných smluv za dvě miliardy a dalších 88 smluv za 9,5 miliardy korun jde vypovědět pouze dohodou. Informaci zveřejnil server Ihned.cz.

660
reklama

Vedle kontraktu s firmou Crownsnest, která zaštiťuje provoz SMS jízdenek, nejde vypovědět dalších šest smluv. „Nevypověditelné smlouvy, kam patřily také kontrakty s Pražskou energetikou nebo dodavatelem vozů metra, firmou Siemens, přitom byly jedny z největších. Dopravní podnik za jejich plnění ročně platil téměř dvě miliardy,“ píše Ihned.cz.

Vychází z údajů auditu bývalého detektiva Václava Lásky, jehož část má server k dispozici. Mimo jiné se ve zprávě píše o dalších 88 pochybných smlouvách. „Kromě nevypověditelných měl ale dopravní podnik uzavřených ještě 88 smluv, které šlo ukončit jen vzájemnou dohodou. Za tyto kontrakty ročně vyplácel 9,5 miliardy korun, šlo tedy o víc než polovinu všech nákupů. Takové smlouvy podnik podepsal třeba s firmami Škoda Transportation, Metrostav nebo České teplo,“ praví Ihned.cz.

Do všeho jsou prý namočeni i vysoce postavení politici pražské ODS. „Konkrétně David Vodrážka, který v letech 2010 a 2011 z pozice předsedy představenstva schválil prodej vestibulů metra ve stanicích Vysočanská, Českomoravská a Kačerov. Podle auditu byl ale prodej nevýhodný. Ceny pozemků totiž byly nižší než odhadní ceny podle cenové mapy,“ stojí v článku Ihned.cz.

Vodrážka se ale brání, že každý kontrakt musel mít kulaté razítko a schvalovalo ho celé představenstvo. Ihned.cz doplňuje: „V představenstvu kromě něj byli i bývalí radní za ODS Rudolf Blažek či Milan Richter či sociální demokrat Antonín Weinert“.

Neuvěřitelné plýtvání peněz, které teď vyplouvá na povrch, bylo vždy veřejným tajemstvím. Neexistovali ale důkazy a nikdo z vysoce postavených lidí napojených na dopravní podnik se k věci nechtělo vyjadřovat. Když náhodou nějaký řadový zaměstnanec vyšel na světlo s informacemi o plýtvání, nikdo se tomu nevěnoval.

Současnému vyšetřování napomohla výměna policejního prezidenta a s tím změna policejních postupů při vyšetřování politické korupce. Policisté již nemusí své vyšetřování hlásit nadřízeným. Věci dále pomohl příchod Lenky Bradáčové na vrchní státní zastupitelství v Praze. Tomu údajně bránila část ODS. Nakonec ale zapůsobil tlak veřejnosti a Bradáčová zasedla do funkce, která dovoluje vyšetřovat korupci v řádu stovek milionů až miliard korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky