Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Levnější jen na oko! Dodavatelé plynu podvádějí, zjistil dTest

Mnohé firmy, které dodávají plyn, neinformují zákazníky o cenách plynu, uvedl ve středu časopis dTest. Své tvrzení opírá o výsledek srovnání ceníků 28 společností, z nichž 11 uvádí neúplné ceny, což je v rozporu se zákonem.

Firmy podle průzkumu dTestu nejčastěji uváděly pouze část ceny za dodávku a vynechaly regulované ceny, uváděly ceny bez 20 % DPH, vynechaly poplatek za činnost operátora trhu.

"Zjištěná pochybení považujeme za velice závažná. Takový ceník je pro spotřebitele matoucí a může vést k rozhodnutím, která by jinak neučinil. To pravděpodobně některým společnostem vyhovuje," uvedl vedoucí poradenské linky dTest Lukáš Zelený. Časopis proto podá podnět Energetickému regulačnímu úřadu, který může za porušení zákona o ochraně spotřebitele udělit pokutu až do výše pěti milionů korun."Některé společnosti se zřejmě ve svém ceníku doslovně řídí energetickým zákonem, který jim ukládá povinnost zveřejnit ceny za neregulovanou část ceny - tzv. dodávku plynu. Ignorují přitom ustanovení zákona o ochraně spotřebitele, podle kterého musí při nabídce koncovým zákazníkům uvést celkovou cenu s již započtenými daněmi a poplatky. Toto potvrzují i existující judikáty," uvedl Zelený.

Časopis připomíná, že pro klienty je velmi obtížné se vyznat v cenících dodavatelů plynu kvůli existenci regulovaných a neregulovaných složek, a to i při korektním uvedení cen.

Témata:  plynovody dTest

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy