Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo financí: Daňové zákony by znemožnily důchodovou reformu

Ministerstvo financí: Daňové zákony by znemožnily důchodovou reformu

Foto: Pixmac

Vláda bude ve čtvrtek projednávat změnu účinnosti některých ustanovení daňové reformy z ledna 2015 na 1. leden příštího roku. Ministerstvo financí sice záměr koaličních poslanců kvitovalo, kvůli špatnému legislativnímu provedení ale navrhuje vyslovit s návrhem nesouhlas.

Úpravu připravili zákonodárci Helena Langšádlová, Václav Kubata (oba TOP 09), Lenka Andrýsová (LIDEM), Ivan Fuksa, Jan Bureš (oba ODS) a Jiří Rusnok (LIDEM). Chtějí, aby o dva roky dříve účinkovaly paragrafy týkající se daňového uznávání pohledávek z bankovních úvěrů a z bankovních záruk pojištěných u pojistitele se sídlem na území člena EU, jako výdaje na dosažení, zajištění a udržení příjmů u daně z příjmů právnických osob.Jako důvod předkladatelé uvádějí potřebu co nejdříve odstranit "výraznou překážku ohrožující financování některých vývozních obchodů" a přispět tak k podpoře exportu jako jedné z klíčových priorit vlády Petra Nečase (ODS)."Ministerstvo financí, do jehož působnosti předmětná problematika spadá, s věcným záměrem obsaženým v návrhu zákona souhlasí, avšak z důvodu jeho nesprávného legislativního zpracování vyslovit s návrhem zákona souhlas vládě nedoporučuje," stojí v předkládací zprávě.Negativní stanovisko rezort Miroslava Kalouska (TOP 09) zdůvodnil kolizí poslaneckého plánu s vládním návrhem novely související s přijetím zákona o pojistném na důchodové spoření, která je v závěrečném projednávání ve sněmovně. "Následné přijetí této další změny účinnosti zákona upravujícího zřízení jednoho inkasního by pak ve svém důsledku znemožnilo řádné spuštění parlamentem již schválené důchodové reformy od 1. ledna 2013," dodalo ministerstvo.Rezort dopravy vyjádřil s navrženým opatřením v oblasti exportu a ekonomického růstu podporu. Podmínil ji však provedením objektivní finanční analýzy, která by prokázala příznivý vliv navržených ekonomických opatření jak na postavení jednotlivých subjektů činných v exportní politice, tak na státní rozpočet a ostatní veřejné rozpočty.Ministerstvo zemědělství doporučilo jít při úpravě problematiky cestou vládního návrhu. Také rezort Petra Bendla (ODS) považuje za nezbytné navržené řešení podložit podrobnějšími finančními analýzami a projednat je s odborníky z daňové oblasti a pojišťovnictví.Odklad účinnosti daňové reformy na 1. leden 2015 byl výsledkem kompromisní dohody mezi vládní koalicí a sociálnědemokratickým Senátem z prosince loňského roku. Poslancům tehdy vypadly ze zákona paragrafy, které měly zajistit zdanění hazardu, senátoři tuto chybu napravili, ale odsunuli účinnost ze začátku roku 2013 o dva roky později. Vládní koalice se přitom netají tím, že chce dosáhnout posunu na 1. leden 2014.

Témata:  důchodová reforma Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy