Situace v Evropě připomíná sud se střelným prachem

Situace v Evropě, která se potýká se zadlužením některých států, i nadále připomíná sud se střelným prachem, a bude tak hlavním centrem pozornosti. Uvedl to analytik Fio banky Chádí El-Moussawi.

reklama

"Stejně jako v roce 2010 a 2011, kdy akciové indexy dosáhly nových maxim na přelomu prvního a druhého kvartálu, následovala během období duben-červen korekce předchozích růstů," upozornil Chádí El-Moussawi. Viníkem je podle něj i nadále nejistá situace v Evropě, kde se přes krátkodobé záplaty (půjčky LTRO, snížení dluhu Řecka), stále nedaří vyřešit strukturální problémy zadlužených států v eurozóně (a lze čekat, že to ještě chvíli potrvá).

Výnosy italských a španělských dluhopisů se pohybují na hladinách, kde z dlouhodobého hlediska není udržitelné pro tyto země se financovat na kapitálovém trhu. "Investoři ze strachu co přijde, opouštějí jakákoliv riziková aktiva a zkupují doposud bezpečné německé, holandské nebo US dluhopisy, které již u některých splatností dosahují záporného výnosu!" upozornil analytik.

Díky posilujícímu dolaru za bezpečné aktivum přestává platit zlato, které během letošního roku ztratilo lesk z předchozích dvou let. Stav globální ekonomiky pak znovu balancuje na hraně recese (Evropa), vůči kterému nejsou imunní ani Spojené státy nebo čínská ekonomika. Poslední kroky centrálních bank (snížení sazeb ECB, navýšení operace Twist ze strany FEDu), které v předchozích dvou obdobích podpořily aspoň akciové trhy, podle analytika důvěru na trhy doposud nedokázaly navrátit.

"I když zastánců dalšího monetárního stimulu po předchozích dvou kolech značně ubylo, pokud i v následujících týdnech budou trhy konfrontovány s čísly potvrzujícími zpomalení ekonomiky, bude k této variantě FED dříve nebo později nucen přistoupit," uvedl Chádí El-Moussawi.

Podpořit ekonomiku může i Čína, která zatím přistoupila pouze ke snížení úrokových sazeb a podporu bank, aby poskytovaly více úvěrů. Pokud jde o Evropu, bude podle analytika nutné nadále sledovat vývoj na dluhopisových trzích, a zdali ECB (zasedání 2. srpna) nepřistoupí k podpoře španělských a italských dluhopisů.

"Zdá se totiž, že projednávání záchranného fondu ESM u německého ústavního soudu nějakou chvíli potrvá. K uklidnění situace by sice měla přispět 30 mld. eur injekce pro španělské banky, kterou by měly obdržet koncem července. Situace v Evropě však i nadále připomíná sud se střelným prachem a bude tak hlavním centrem pozornosti," uzavřel Chádí El-Moussawi.

Témata: evropa | krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky