Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika poroste lépe, růst mají i platy

Praha - Podle aktuální makroekonomické prognózy ministerstva financí (MF), zveřejněné ve čtvrtek, si česká ekonomika letos polepší o 2,5 procenta. Ve srovnání s posledním odhadem z konce dubna je to o 0,6 procentního bodu více.

„V roce 2010 vzrostla česká ekonomika o 2,3 procenta. Růst HDP, tažený zejména zahraničním obchodem a v menší míře též tvorbou hrubého kapitálu, by v letošním roce mohl mírně zrychlit na 2,5 procenta. Stejným tempem by se ekonomická výkonnost mohla zvyšovat i v roce 2012,“ očekává MF. V porovnání s makroekonomickou predikcí z dubna se pro letošní rok předpokládá růst HDP o 0,6 procentního bodu vyšší. Tato změna odráží lepší než očekávaný vývoj v 1. čtvrtletí tohoto roku. Spotřebitelské ceny by podle MF měly letos vzrůst o 2,3 procenta. V letech 2012 a 2013 bude míra inflace ovlivněna plánovanými úpravami DPH. „Očekáváme, že se situace na trhu práce bude pozvolna zlepšovat. Zaměstnanost by se v roce 2011 měla po dvou letech poklesu zvýšit o 0,2 procenta, v roce 2012 pak o 0,4 procenta. Míra nezaměstnanosti, která v roce 2010 (v průměru za celý rok) zřejmě dosáhla vrcholu, by letos měla podle metodiky ILO klesnout na 6,7 procenta. V roce 2012 by se míra nezaměstnanosti mohla snížit na 6,4 procenta,“ odhaduje MF. Mzdy by letos měly vzrůst o 2,3 procenta, v příštím roce o 4,4 procenta. Poměr deficitu běžného účtu platební bilance k HDP by měl zůstat na udržitelné úrovni. Predikce je však zatížena zvýšenou mírou nejistoty v souvislosti s nedávnou revizí údajů za roky 2009 a 2010. Rizika pro českou ekonomiku jsou podle MF spojena především se stavem veřejných rozpočtů některých zemí na periferii eurozóny.

Témata:  Česko ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy