Katastrofa! Evropská opatření proti krizi selhala, tvrdí Tsipras

Signály, že Španělsko potřebuje pomoc pro své banky, ukazují podle šéfa řecké levicové strany SYRIZA Alexise Tsiprase, že evropské reakce na dluhovou krizi selhaly. Informovala o tom v sobotu agentura AFP.

660
reklama

"Vývoj ve Španělsku potvrzuje pozici, kterou máme od začátku," uvedl Tsipras v rozhovoru pro list Avgi, který bude zveřejněn v neděli.

"A to, že krize je celoevropský problém a že způsob, kterým jsme jednali až dosud, byly zcela neúčinné a sociálně katastrofální," pokračoval Tsipras.

Spekulace, že se čtvrtá největší ekonomika (španělská) sedmnáctičlenné eurozóny, může stát jejím čtvrtým státem žádajícím o mezinárodní finanční pomoc po Řecku (dvakrát), Irsku a Portugalsku, se čím dál více stupňují.

Španělsko se v současnosti potýká s nárůstem nákladů na financování. Hlavními důvody jsou vysoká zadluženost a problémy bankovního sektoru způsobené splasknutím realitní bubliny. Madrid hledá způsob, jak najít peníze na financování rekapitalizace finančního ústavu Bankia, čtvrté největší španělské banky, která potřebuje finanční pomoc ve výši 19 miliard eur (410 miliard korun), celkově pak 23,5 miliardy eur. Potíže ale mají také další tamní banky.

Agentura Fitch odhaduje, že na sanaci bank bude Madrid potřebovat 50 až 60 miliard eur, v krajním případě ale až 100 miliard eur. Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) by to mohlo být mezi 40 až 80 miliardami eur.

Ministři financí zemí eurozóny, tzv. Eurogroup, mají řešit očekávanou žádost Španělska o pomoc pro španělský bankovní sektor v sobotu v 16.00. Španělská vláda ale spekulace o tom, že požádá Evropskou unii o pomoc pro své problémové banky, v sobotu opět popřela.

SYRIZA, která se staví proti úsporným opatřením slíbeným Řeckem za dvě mezinárodní finanční pomoci, skončila ve volbách v Řecku 6. května druhá. Nové volby se mají v Řecku konat 17. června.

Témata: krize | španělsko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky