Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průměrná mzda v Česku poklesla na 24 126 korun

Průměrná mzda v Česku poklesla na 24 126 korun

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda v ČR v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla proti stejnému období předchozího roku o 3,6 procenta, při zohlednění inflace však reálně poklesla o 0,1 procenta na 24 126 korun. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

V podnikatelské sféře se reálně snížila o 0,1 %, v nepodnikatelské o 0,2 %.V 1. čtvrtletí 2012 činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství celkem 24 126 Kč, což je o 845 Kč (3,6 %) více než ve stejném období roku 2011.Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 3,7 %, reálně se mzda snížila o 0,1 %. Objem mezd vzrostl o 3,2 %, počet zaměstnanců poklesl o 0,4 %, což předtavuje zhruba 16 tisíc lidí.V podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila nominálně o 3,6 %, reálně poklesla o 0,1 %, v nepodnikatelské sféře se zvýšila nominálně o 3,5 %, reálně se snížila o 0,2 %. Údaje byly ovlivněny administrativním přesunem jednotek mezi oběma sférami.Proti předchozímu čtvrtletí vzrostla průměrná mzda v 1. čtvrtletí 2012 po očištění od sezonních vlivů o 0,8 %."Celkově se průměrná mzda nominálně zvýšila o 3,6 procenta ke stejnému období předchozího roku, přičemž na tomto růstu se značně podílel zvyšující se podíl mimořádných (nepravidelných) odměn a prémií. Lze předpokládat, že tyto nadtarifní složky nebyly vypláceny všem, a proto nedošlo k nárůstu mezd u všech zaměstnaneckých skupin stejně," poznamenal Dalibor Holý z Odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.Druhým pozoruhodným faktem podle něj je zvyšující se podíl placené neodpracované doby, který nasvědčuje tomu, že zaměstnanci v průběhu kratší nemoci čerpají dovolenou. "Tento trend ovlivňuje úroveň průměrné mzdy, protože náhrada za dovolenou je placena průměrem předchozího období, zatímco za první tři dny nemoci nedostává zaměstnanec žádnou náhradu a potom čerpá nemocenskou," dodal statistik Holý a upozornil, že minimální mzda se nezměnila od ledna 2007 a dosud činí 8 000 Kč.

Témata:  mzdy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy