Firmy po stovkách končí. Krachy hlásí dopravci i stavaři

Nejpostiženějšími oblastmi podnikání jsou dlouhodobě doprava, stavebnictví a zpracovatelský průmysl, nejlépe si vede vzdělávání, zdravotnictví, kulturní a rekreační činnosti, služby a utility. Statistiky bankrotů v českém hospodářství ve středu zveřejnila poradenská společnost Dun & Bradstreet.

660
reklama

Na 10 000 podnikatelských subjektů za první tři měsíce letošního roku zkrachovalo 489 firem. Jde o druhou nejvyšší hodnotu za posledních šestnáct kvartálů (od 2. čtvrtletí 2008).

"Vysoká hladina úpadků je v horizontu posledních čtyř let zastoupena především v dopravě, stavebnictví, zpracovatelském průmyslu, administrativě a ubytování," hodnotí výsledky analýzy ředitelka D&B, Alena Seoud.

"Za důvody vysokého počtu krachů, v oblasti dopravy, stavebnictví a zpracovatelského průmyslu, lze považovat vysokou náročnost na zdroje financování, které plynou z potřeby disponovat dlouhodobým majetkem, jenž je nezbytný k provozním aktivitám podniků v těchto oblastech podnikání. Dalším významným zdrojem nadprůměrného počtu insolvencí je velmi konkurenční prostředí a značná nejistota ohledně budoucího ekonomického vývoje," přiblížila Alena Seoud.

Důsledky ekonomické krize jsou v těchto oborech podle ní navíc stále patrné zejména v objemu zakázek, ale i době splatnosti pohledávek, čímž je silně ovlivněno cash-flow a tedy schopnost vhodně zajišťovat chod firmy.

"Na druhou stranu administrativa se, z dlouhodobého hlediska, jeví jako neperspektivní oblast podnikání, které vzhledem výrazné rizikovosti nenabízí relevantní zisk. Při porovnání počtu nově vzniklých a zaniklých firem je poměr nejméně příznivý ze všech sledovaných oborů," dodala Alena Seoud s tím, že firmy z tohoto oboru přecházejí do jiných, více perspektivních oblastí podnikání.

Témata: ekonomika | krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky