Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi souhlasí s podporou obnovitelných zdrojů, o dopadech ale nevědí

Češi souhlasí s podporou obnovitelných zdrojů, o dopadech ale nevědí

Foto: Pixmac

Většina obyvatel České republiky chce podporovat obnovitelné zdroje energie (OZE), lidé však nemají reálnou představu o příspěvcích domácností na OZE ani o stávajícím rozsahu jejich podpory v ČR. Vyplývá to ze středečních výsledků průzkumu agentury Factum Invenio.

Nejznámějším z obnovitelných zdrojů je energie solární. Podle výsledků šetření k tomu ve značné míře přispívá intenzita, s jakou je téma solárních elektráren komunikováno v médiích. Přestože je solární energie nejznámější, prioritou jsou z pohledu veřejnosti zejména elektrárny vodní a větrné. Ty by podpořilo přibližně devět Čechů z deseti. Solární energie se umístila až na třetím místě, má podporu osmi občanů z deseti.„Postoj veřejnosti k podpoře obnovitelných zdrojů energie je sice kladný a veřejnost se této myšlence v zásadě nebrání, ale nejdůležitějším kritériem stále zůstává cena, kterou za elektřinu platíme. Pro devět z deseti Čechů je nejdůležitější, aby se cena elektřiny dále nezvyšovala,“ uvádí zpráva agentury Factum Invenio.Z průzkumu veřejného mínění dále vyplývá, že převážná většina zástupců domácností sice deklaruje, že by Česká republika měla podporovat výstavbu dalších obnovitelných zdrojů, jsou-li ale postaveni před finanční spoluúčast jejich domácnosti, je již jejich přístup odměřenější. Dvě třetiny populace (68 %) se kloní k závěru, že příspěvek na obnovitelné zdroje energie by neměl být povinný. Stejný názor zastává i většina z těch, kdo mají v domácnostech na starosti vše kolem elektřiny včetně plateb za ni (57 %).Malou informovanost veřejnosti o otázkách obnovitelných zdrojů energie potvrzuje také názor téměř tří čtvrtin občanů (72 %), že Česká republika ve srovnání s vyspělými ekonomikami ve využívání obnovitelných zdrojů zaostává. Ve skutečnosti přitom Česká republika patří mezi země, které do podpory obnovitelných zdrojů energie investovaly v poměru k HDP nejvíce.Factum Invenio poskytuje své služby od roku 1991. Ve společnosti v současné době působí více než 850 vyškolených tazatelů pro osobní dotazování a 250 pro studiové testy. Factum Invenio si klade za cíl přinášet spolehlivé a hodnověrné marketingové informace a připravovat ucelené návrhy marketingových řešení.

Témata:  energetika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

Jednání o důchodech bude pokračovat. Pavel zvažuje i kulatý stůl

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy