Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo financí chce ještě letos prodat dluhopisy za 20 miliard

Ministerstvo financí chce ještě letos prodat dluhopisy za 20 miliard

Foto: Jan Zýka / INCORP images

Ministerstvo financí (MF) České republiky v letošním roce nabízí k odkupu dluhopisy v celkové hodnotě 20 miliard korun, novinkou jsou protiinflační obligace. Ve čtvrtek o tom informoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

V nabídce státních spořicích dluhopisů (SSD) MF v letošním roce budou 1,5letý diskontovaný dluhopis s ročním úrokem 2,05 procenta, 5letý kuponový SSD s roční úrokovou mírou 3,22 procenta a 5letý reinvestiční DDS s roční úrokovou mírou 3,41 procenta. Novinkou jsou 7leté protiiflační dluhopisy pro fyzické osoby zajišťující úrok dle aktuální míry inflace.Upisovací období bude probíhat 10. až 31. května. Zájemci mohou podávat objednávky prostřednictvím distributorů. MF může v případě vyčerpání objemu 20 miliard korun ukončit upisovací období dříve. Dluhopisy budou připsány na majetkový účet upisovatelů 12. června.Jarní emise spořicích dluhopisů nebude omezená jen na fyzické osoby, nadace nebo občanská sdružení, část státního dluhu si budou moci koupit i obce, vysoké školy, profesní organizace nebo veřejnoprávní média. Krátkodobé diskontované, pětileté kuponové a pětileté reinvestiční dluhopisy tak budou dostupné nově pro instituce vládního sektoru. Půjde o veřejné výzkumné instituce a veřejné vysoké školy, kraje, města, obce či dobrovolné svazky obcí nebo zdravotní pojišťovny.

Témata:  Ministerstvo financí dluhopisy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy