Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSOB: Přijde razantní utahování opasků

ČSOB: Přijde razantní utahování opasků

Foto: Vlada.cz

Velikonoční vládní koaliční krize se podle analytika ČSOB Jana Čermáka ukázala být pouze další politickou bouří ve sklenici vody. Dohoda o přežití vlády premiéra Petra Nečase (ODS) však podle něj přesto bude mít viditelné ekonomické důsledky.

"Dohoda koaličních stran, které si často nemohou přijít na jméno, je postavena na tom, že ve zbytku volebního období se budou razantně utahovat opasky. Cílem v podstatě plošné fiskální restrikce je naplnění pofidérního rozpočtového cíle, kterým je deficit nižší než tři procenta HDP," shrnul výsledky koaliční dohody analytik Čermák.

Utažení rozpočtové politiky podle něj nepochybně ocení trh s českými dluhopisy, jejichž nabídka nebude v následujících letech nijak enormní, a tak rizikové marže, které bude platit český stát, mohou zůstat na velmi přijatelných úrovních.

"Nicméně z makroekonomického pohledu si nelze nevšimnout triku, který tak často sledujeme například v podání amerických zákonodárců. Naplánovaná rozpočtová restrikce má vygradovat až po volbách (v roce 2015 by měl stát uspořit přes 140 mld. korun, v roce 2014 téměř 95 mld. a příští rok to bude ´jen´ 57 mld. korun). Jinak řečeno, nepřežije-li tato vláda příští ´řádné´ volby, tak polovina plánovaných úspor vůbec nemusí nastat," upozorňuje analytik.

Témata:  vláda Petr Nečas

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 1:46

První oběti: Tesla propustí v Nevadě 693 zaměstnanců

Tesla hodlá propustit 693 zaměstnanců ve svých zařízeních v Sparks v Nevadě, jak ukázalo vládní oznámení. Tento krok je součástí plánu automobilky na snížení více než 10 % své celosvětové pracovní síly, který přichází v době poklesu prodejů a vzrůstající konkurence.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy