Řecko brzy zbankrotuje. EU musí přejít na pán "B"

Londýn - Řecko směřuje k bankrotu či minimálně k částečnému neplnění závazků. Jak informovala agentura Reuters, v úterním vydání listu Financial Times (FT) to uvedl finančník George Soros.

660
reklama

Lídři Evropské unie podle Sorose musí přijmout "plán B", aby zabránili šíření krize do ostatních zemí eurozóny.

"Řecko směřuje k živelnému bankrotu nebo minimálně částečnému neplnění závazků. Bankrot Řecka je zřejmě nevyhnutelný, ale nemusí být živelný," napsal v komentáři Soros.

Podle Sorose rozšíření krize na další země eurozóny pravděpodobně zabránit nepůjde, lze ale učinit opatření k minimalizaci škod. Pád Řecka by do určité míry mohl zasáhnout Portugalsko a možná Irsko, zbytek eurozóny je ale podle finančníka potřeba izolovat.

"Eurozónu je nutné posílit, a to zřejmě širším využitím eurobondů a pomocí plánu pojištění depozit pro eurozónu," radí Soros s tím, že by se evropští činitelé měli vrátit k principům, na jejichž základě vznikla Evropská unie.

Soros už dříve mluvil o zřejmé nevyhnutelnosti odchodu některé ze zemí z Evropské měnové unie, konkrétně však nejmenoval. "Jsme na pokraji hospodářského kolapsu, který začíná v Řecku, ale mohl by se snadno rozšířit. Finanční systém zůstává mimořádně zranitelný," řekl Soros koncem června.

Za počátek všech potíží považuje Soros samotný vznik měnové unie, přičemž současný problém považuje za jednoznačně politický. "Euro bylo neúplnou měnou: mělo centrální banku, ale žádné ministerstvo financí. Architekti eura si byli tohoto nedostatku plně vědomi, ale věřili, že pokud to bude nutné, najde se politická vůle a přijme se další krok. To se ale nestalo, protože euro mělo další vady, kterých si architekti nebyli vědomi," dodal Soros v komentáři v FT.

Soros se proslavil v roce 1992, kdy investoval zhruba 10 miliard dolarů do finančních nástrojů, díky kterým profitoval z pádu britské libry.

Bank of England tehdy libru neudržela v Evropském mechanismu směnných kurzů, i když proti Sorosovi značně intervenovala. Soros získal na světových trzích díky tomuto značný respekt a na operaci vydělal více než miliardu dolarů.

Témata: řecko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky