Česko má v Bruselu málo expertů a ministři nejezdí na klíčová jednání

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslav Hanák vytkl vládě, že její členové málo jezdí na klíčová jednání v Bruselu. Ve vystoupení na pondělní konferenci Hospodářské zájmy ČR v EU a jejich prosazováním zkritizoval i počet českých představitelů na vrcholných pozicích unie.

reklama

"Vadí nám počet našich expertů v Bruselu. Je jich tucet. Jak je možné, že tam ty lidi nemáme? Čí je to vina? Více musí zabrat premiér, ministr zahraničí a ostatní ministři. To neovlivní nikdo jiný. To je velká výzva a máme neuvěřitelně co dohánět," zlobil se Hanák.

Prezident SP ČR pro Mediafax přiblížil, že měl na mysli místa ředitelů nebo vrchních ředitelů v Evropské komisi. "Česko tu má jen dva ředitele a deset lidí na místech pod řediteli, to je opravdu velmi málo," uvedl Hanák a dodal: "Představoval bych si, že bychom tu mohli mít 50 nebo 60 lidí. Maďaři jich mají snad 70, o Polsku ani nemluvě."

Šéf průmyslníků doplnil, že téma rozebíral s českou velvyslankyní při EU. Milena Vicenová mu potvrdila, že u nejvyšších pozic v Bruselu je klíčová přímluva premiéra dané země. Zároveň od ní dostal naději, že v současnosti se situace začíná mírně zlepšovat.

Váda by podle šéfa SP ČR měla být klíčovým lobbistou, který bude hájit zájmy podnikatelů v EU. "Sami se stavíme do nepříznivého světla tím, že ministři nejsou dost často osobně zastoupeni v Bruselu," prohlásil Hanák. "Co se v Bruselu uvaří, to si do dvou tří let sami sníme na talíři – i s chlupama," uvedl.

"Nechci mluvit za kolegy. Vládní agenda cesty do Bruselu ne úplně vždy umožňuje a navíc ne na každém jednání je přítomnost na nejvyšší úrovni nutná," bránil se kritice ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) a dodal: "U nás tam jsem buď já, nebo pan náměstek (Martin) Tlapa."

Hanák vytkl vládě také absenci podpisu na smlouvě o rozpočtové odpovědnosti. Podle šéfa SP ČR musí teď český postoj vysvětlovat tuzemští podnikatelů svým evropským partnerům v byznysu, Navíc podle něj může nepodepsání smlouvy ohrozit pozici Česka při vyjednávání o čerpání unijních fondů v období let 2014-2020.

Témata: EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky