Nečas: EU může fungovat bez eura. Bez jednotného vnitřního trhu nikoliv!

Evropská unie může dál existovat, aniž by všechny její členské státy platily jednotou měnou. V pondělí to na konferenci Hospodářské zájmy ČR v EU a jejich prosazování uvedl premiér Petr Nečas (ODS), podle kterého je naopak nezbytné dokončit sjednocení vnitřního unijního trhu.

reklama

"EU může fungovat i bez monetární unie na svém celém území. Bez jednotného vnitřního trhu ale fungovat nemůže," prohlásil Nečas. V narážce na svůj odmítavý postoj ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti dodal: "Dokončení jednotného trhu je pravý test evropanství. A ne podepisování nějakých papírů." On a britský ministerský předseda David Cameron byli jediní, kdo v březnu novou smlouvu v Bruselu nepodepsali.

Absenci českého podpisu na dokumentu vzápětí zkritizoval prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. "Považujeme za nesprávné, že ČR se nepřihlásila ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti. Naši partneři z byznysu se nás ptají, proč jsme to neudělali," řekl Hanák. Podle průmyslníků jde o politickou kauzu zásadního významu, stejně jako přistoupení Česka k euru.

Premiér připomněl dobu, kdy Francouzi v referendu hlasovali o předchůdkyni Lisabonské smlouvy, o Evropské ústavě. Tehdy je před rozšířením integrace varovaly plakáty s polskými instalatéry, kteří budou moci Francouzům vzít práci. "Až dokončíme evropský trh, měla by být postavená socha polského instalatéra. Samozřejmě v Paříži," zmínil Nečas.

Předseda vlády odsoudil snahu EU zavést daň z finančních transakcí. Podle něj podváže konkurenceschopnost evropských finančních domů na světových trzích.

Nečas zároveň připustil, že unie v současnosti funguje na vícerychlostní bázi. "Nesdílím paniku při představě, že má být vícerychlostní Evropa. To je fakticky realita současných dnů. Některé země EU jsou v eurozóně, některé nejsou. Některé země jsou v Schengenském systému, některé nejsou. Neměli bychom podléhat panice, je to perspektiva Evropy, je to vyšší flexibilita," vypočetl předseda vlády.

Podle premiéra je v rozmanitosti Evropy její bohatství, ne problém. "Klíčový faktor je vyšší konkurenceschopnost Evropy. Svět kolem nás nestojí na místě, kráčí vpřed mílovými kroky nebo dokonce skoky," uzavřel Nečas.

Témata: EU | Nečas, Petr

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky