Kola českého průmyslu se prudce roztočila. Neuvěřitelně zrychlil růst

Statistiky ukazující na dvouciferný květnový růst českého průmyslu příjemně překvapily analytiky. Vyplývá to z jejich páteční reakce na údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), podle nichž zaznamenal průmysl v květnu meziroční růst o 15,2 procenta.

reklama

„Pokračování příznivého vývoje v průmyslu se promítá do růstu zaměstnanosti. Počet zaměstnanců v průmyslových oborech meziročně stoupl o 3,7 procenta. Nicméně stále ještě zaměstnanost nedosahuje předkrizové úrovně. Před třemi roky bylo v průmyslu zaměstnáno zhruba o 160 tisíc více osob než letos v květnu,“ upozornil David Marek ze společnosti Patria Finance. „Na zpomalení růstu průmyslové produkce v dalších měsících ukazuje objem nových zakázek, který v květnu stoupl pouze o 5,2 procenta, což je nejnižší přírůstek od září 2009. Poptávka v zahraničí nadále roste, byť dochází k mírnému zpomalení. Slabinou jsou ale především domácí zakázky, které v květnu dokonce klesly. Pomalejší tempo růstu v dalších měsících naznačuje také index nákupních manažerů, jehož hodnota se v červnu snížila na 55,1 bodu, nižší byla naposledy před 17 měsíci,“ dodal Marek.
 
„Dnešní data ukazují, že český průmysl je opět na růstové trajektorii. Přesto bychom nebyli tak optimističtí. Stále je český průmysl závislý na dvou faktorech: jak se daří německé ekonomice a jaká je evropská poptávka po motorových vozidlech,“ uvedla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichatřová. Pokles hodnoty nových domácích zakázek podle ní jasně ukazuje, jak moc je domácí poptávka slabá. „Proto ani neočekáváme, že by ČNB měla v dohledné době zvýšit svoji signální úrokovou sazbu. I když někteří centrální bankéři chtějí bojovat proti inflaci, navýšením signální úrokové sazby se jim stejně ceny komodit zkrotit nepodaří. Proto zvyšování signální úrokové sazby bychom považovali v tuto dobu za nerozumné,“ dodala Šichařová.
 
„V dalších měsících se takové číslo už nedá očekávat a průmysl se vrátí k jednocifernému tempu růstu. Srovnávací základna se zvyšuje, již loni v květnu rostl průmysl o téměř 17 procent,“ uvedl analytik skupiny Citfin Jiří Šimek. „Když se podíváme na celkový obrázek, tak indexy důvěry v průmyslu se v posledních měsících spíše snižují a tempo růstu průmyslové výroby v okolních zemích se snižuje, takže dvouciferná růstu tempa nebudou udržitelná,“ dodal.

Témata: ekonomika | průmysl

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky