Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český rozpočet získá neutracenou miliardu z EU

Český rozpočet získá neutracenou miliardu z EU

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Evropská unie schválila rozdělení financí z přebytkového loňského rozpočtu. ČR dostane zpět přes miliardu korun.

Evropská unie počítala pro rok 2010 s rozpočtem ve výši 123 miliard euro (necelé tři biliony korun). Z této sumy ovšem nebylo 4,54 miliardy euro (110 mld. Kč) vyčerpáno a tyto peníze jsou tak nyní vraceny jednotlivým státům.

Kompenzace proběhne formou zkrácení příspěvku odváděného do unijní pokladny, přičemž nejvíce ušetří Německo, které je zároveň největším plátcem. Odvede letos o miliardu eur méně.

Na Českou republiku připadá úspora ve výši 1,2 miliardy korun.

Úspora pramenila zejména z nevyčerpání dotací, pokut a úroků z prodlení.

Témata:  EU

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.