Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novela katastrálního zákona je protiústavní!

Majitelé domů a bytů se obávají, že připravovaná novela katastrálního zákona, která počítá s tím, že každý údaj v katastru nemovitostí je pravdivý, je protiústavní. V úterý to řekl Tomislav Šimeček, předseda Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí (OSMD).

Zákon, který připravil pod gescí ministerstva zemědělství Český úřad zeměměřický a katastrální, by měl jít podle OSMD brzy na vládu. Pokud někdo padělá listiny a nechá si převést do katastru nemovitostí majetek, který mu dříve nepatřil, nebude mít pravý vlastník žádnou možnost, jak zápis v rejstříku změnit.

Nový, "ilegální" vlastník totiž může prodat dům dále, a další člověk nabude majetku v "dobré víře". "Vlastníkovi je tak odňata nemovitost," dodala právnička Hana Marvanová.

Zákon schválený v tomto znění by byl podle OSMD protiústavní. Podle Tomislava Šimečka, předsedy OSMD, by zákon odporoval článku 11 Listiny základních práv a svobod, který chrání vlastnická práva.

"Kdokoliv si cokoliv napíše s neoprávněným podpisem, tak má v očích katastru automaticky plnou moc," řekl předseda.

Podobné věci se podle Marvanové dějí už nyní, je však možnost vznést žalobu. "Ta se může vléct roky," upozornila s tím, že je zatím alespoň možnost vrácení nemovitosti.

OSMD navrhuje, aby byl katastrální úřad podle nového zákona povinný zkoumat nejen zápisy, ale také ve sporných případech i reálnou platnost dokumentů. Také by měl říci vlastníkovi nemovitosti, že se chystá provést zápis v katastru, aby se majitelé bytů mohli dozvědět, že se okolo jejich majetku vede nějaké řízení.

Třetí změnou, která by se podle občanského sdružení měla v připravovaném zákoně objevit, by mělo být právo na opravný prostředek proti zápisu.

Zákon by měl v případě hladkého průchodu legislativním procesem začít platit v roce 2014.

Témata:  nemovitosti

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy