Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za chladné a deštivé počasí si připlatíme. Zvyšuje se spotřeba plynu i elektřiny

Energetika, ilustrační fotografie
Energetika, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Aktuální chladné a deštivé počasí, které se v posledních dnech objevilo v České republice, zvyšuje tuzemskou spotřebu plynu i elektřiny. Vyplývá to z vyjádření distributorů, které ČTK oslovila. Podle mluvčího společnosti innogy Martina Chalupského je konkrétně spotřeba zemního plynu nyní v porovnání s první polovinou loňského května vyšší téměř o 60 procent.

"Je to přímý důsledek prodlužující se topné sezony. A samozřejmě reakce na nízké venkovní teploty. Průměrná atmosférická teplota je zatím pro letošní květen nižší o více než sedm stupňů Celsia proti roku 2018, což je znát právě na vyšší spotřebě zemního plynu pro vytápění. Loňská průměrná teplota dosahovala k úterku 16,5 stupňů Celsia, kdežto letošní průměrná teplota dosahuje pouhých devíti stupňů Celsia," uvedl Chalupský.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž dnes ČTK řekl, že v posledních chladnějších květnových dnech je spotřeba elektřiny vyšší o více než dvě procenta proti stejnému období loňského roku. "V některých časech je spotřeba vyšší i o více jak pět procent. Nejde ale zcela oddělit vliv chladnějšího počasí a ostatních trendů rostoucí spotřeby elektřiny," uvedl.

Více je podle něj znatelný vliv aktuálního počasí u tepláren. "V porovnání měsíců květen 2018 a 2019 zatím letos dodáváme o asi 130 procent tepla na vytápění více. Teplárny pracují ve standardním režimu," dodal. Mluvčí Teplárenského sdružení ČR Pavel Kaufmann upozornil, že nezvykle chladné počasí je letos v květnu jen z pohledu posledních tří teplých let.

"V květnu 2015 se topilo v podstatě nepřetržitě po celý květen, nad 13 stupňů Celsia se oteplilo trvale až poslední květnový den. Naopak loni se zase přerušilo vytápění už v polovině dubna a na většině republiky se do konce května už neobnovilo. V květnech 2012 a 2013 bylo počasí jako na houpačce a několikrát se vytápění přerušilo, aby se za pár dnů opět obnovilo," dodal Kaufmann.

Topná sezona začíná 1. září a končí 31. května. Podle vyhlášky však dodávka tepla začne v topné sezoně až v okamžiku, kdy teplota vzduchu klesne pod +13 °C. Musí k tomu dojít dva následující dny po sobě a pokud předpověď počasí nepředpokládá v dalších dnech zvýšení teploty nad +13 °C.

V Česku se výrazně ochladilo koncem dubna. Duben byl přitom v tabulkách meteorologů osmým nejteplejším od roku 1961, kdy začali měsíční průměry sledovat. Podle údajů z pražské Ruzyně bylo období od 28. dubna do 12. května s průměrnou teplotou 9,1 stupně nejchladnější od začátku století. Vrcholky Krkonoš, Jeseníků a Beskyd pokryl v noci na dnešek sníh. Podle předpovědi počasí se bude v Česku postupně oteplovat a pravděpodobně v sobotu budou teploty vzduchu na hodnotách dlouhodobých průměrů.

Témata:  počasí zemní plyn elektřina topení energetika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy