Vrací se čínský jüan zpět do hry?

Události uplynulého víkendu naznačují, že rozhovory týkající se obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou nečeká snadná cesta, informuje John Hardy, vedoucí oddělení forexu Saxo Bank.

Ilustrační fotografie
reklama

Předpokládáme, že většina současného poklesu volatility není vyvolána jen všeobecnou nejistotou, ale také předpokladem, že čínský slib ohledně vývoje renminbi – předpokládaný strop kurzu USD/CNY na 7,00, je neměnný. Vzhledem k tomu, že poslední část křivky chování cen ukazuje, že kurz USD/CNY nepříjemně stoupá do blízkosti úrovně 6,90, je otázkou, zda reakce Číny na patovou situaci bude znamenat, že umožní CNY (Čínský jüan) klesnout.  S ohledem na to, že Čína nemá kvůli nepoměru obchodního objemu mezi oběmi zeměmi dostatečnou páku na to, aby symetricky reagovala na obchodní cla.

Zdá se, že patová situace ještě chvíli potrvá, možná až do jednání G20 v japonské Ósace, které se koná 28. a 29. června. Mezitím by si obchodníci měli uvědomit riziko dramatického nárůstu volatility FX, ke kterému může dojít, pokud se Čína vzdá stanoveného stropu kurzu USD/CNY na 7,00. Spekulace o možném přiblížení se tomuto riziku, naznačil nárůst ceny bitcoinu o tisíc dolarů během uplynulého víkendu.

Obchodní zájmy

Slabé pozice s možností ústupu v případě oslabení měny CNY – cally na USD/CAD jsou daleko levnější než puty AUD/USD v implikovaných objemech (měsíční pro USDCAD sotva nad 5 %), i když to může mít svůj důvod. Tím může být například nízká expozice pro oba v horizontu jednoho až dvou měsíců, což zasáhne za červnové datum jednání G20 v Ósace. Stále není jisté, jestli dojde k setkání prezidentů Trumpa a Si Ťin-pchinga.

Graf: USD/CNH

Kurz USDCNY se začíná nepříjemně blížit horní hranici rozmezí za předpokladu, že Čína neustoupí od svého závazku udržení kurzu CNY po dobu, kdy potrvají jednání o obchodní dohodě se Spojenými státy. Vývoj cen kurzu USD/CNH (offshorové verze USD/CNY), překročil vývoj CNY o více než půl procenta a téměř dosáhl nejširšího spreadu mezi těmito dvěma sazbami za posledních několik let. 

img-responsive

Ilustrační | foto: Saxo Bank


Vybrané měny

USD – Dolar by měl zůstat pevný, možná s výjimkou USD/JPY, alespoň pokud bude ochota riskovat nadále nízká.

EUR – Euro zatím i během výkyvů drží krok s americkým dolarem. Zdá se, že jednotná měna není ohrožena, i když nižší obchodní objemy představují riziko, protože obchodní spor mezi Spojenými státy a Čínou nebude mít vítěze.

GBP – Libra bojuje okolo 1,3000 pro GBP/USD a jelikož nevidíme v blízké době žádné vyjasnění ohledně brexitu, zůstává nadále zranitelná.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky