Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda mezi USA a Čínou podpoří snížení geopolitických rizik

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Snížení Indexu geopolitických rizik odráží víru, že brzy dojde k uzavření obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou. Tento index představuje ukazatel aktuálního globálního napětí. Přestože nyní došlo k poklesu, stále zůstává na vysoké úrovni, informuje Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank.

Roční průměrný index klesá od loňského září, kdy se investoři přestali tolik obávat napětí v obchodních vztazích. Aktuálně se pohybuje na hodnotě 140, což je úroveň z jara 2017. Avšak stále překračuje svůj dlouhodobý průměr za období od roku 2007, kdy byla hodnota indexu 111. Sledovaný pokles může v krátkém období ještě pokračovat, protože v nadcházejících týdnech by mělo dojít k finalizaci obchodní dohody mezi Čínou a Spojenými státy – zasvěcenci hovoří o začátku června, ale jsme si vědomi, že může opět dojít k odkladu. Čínská delegace míří do Washingtonu

I přes posílení amerických sankcí vůči Íránu, které Čínu přímo zasáhnou, se zdá, že jednání zdařile pokračují. Tento týden přijede do Washingtonu v čele čínské delegace vicepremiér Liu He, aby pokračoval v diskusích, které začnou 8. května. Zdá se, že Čína je – přinejmenším oficiálně – rozhodnuta podpořit otevírání země. To by vedlo k podstatnému zvýšení dovozu zboží a služeb, a zároveň se snaží zajistit ochranu práv duševního vlastnictví. To ostatně potvrdil minulý čtvrtek i čínský ministr financí Liu Kun.

Index geopolitických rizik

Index geopolitických rizik vychází ze studie, kterou vypracovali D. Caldary a M. Iacoviella. Metodika je velmi jednoduchá: počítá výskyt slov souvisejících s geopolitickým napětím v nejvýznamnějších mezinárodních médiích. Zároveň se jedná o jediné měřítko geopolitických rizik, které zahrnuje historický pohled, datující se až do roku 1899.

Témata:  USA Čína

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy