Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda mezi USA a Čínou podpoří snížení geopolitických rizik

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Snížení Indexu geopolitických rizik odráží víru, že brzy dojde k uzavření obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou. Tento index představuje ukazatel aktuálního globálního napětí. Přestože nyní došlo k poklesu, stále zůstává na vysoké úrovni, informuje Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank.

Roční průměrný index klesá od loňského září, kdy se investoři přestali tolik obávat napětí v obchodních vztazích. Aktuálně se pohybuje na hodnotě 140, což je úroveň z jara 2017. Avšak stále překračuje svůj dlouhodobý průměr za období od roku 2007, kdy byla hodnota indexu 111. Sledovaný pokles může v krátkém období ještě pokračovat, protože v nadcházejících týdnech by mělo dojít k finalizaci obchodní dohody mezi Čínou a Spojenými státy – zasvěcenci hovoří o začátku června, ale jsme si vědomi, že může opět dojít k odkladu. Čínská delegace míří do Washingtonu

I přes posílení amerických sankcí vůči Íránu, které Čínu přímo zasáhnou, se zdá, že jednání zdařile pokračují. Tento týden přijede do Washingtonu v čele čínské delegace vicepremiér Liu He, aby pokračoval v diskusích, které začnou 8. května. Zdá se, že Čína je – přinejmenším oficiálně – rozhodnuta podpořit otevírání země. To by vedlo k podstatnému zvýšení dovozu zboží a služeb, a zároveň se snaží zajistit ochranu práv duševního vlastnictví. To ostatně potvrdil minulý čtvrtek i čínský ministr financí Liu Kun.

Index geopolitických rizik

Index geopolitických rizik vychází ze studie, kterou vypracovali D. Caldary a M. Iacoviella. Metodika je velmi jednoduchá: počítá výskyt slov souvisejících s geopolitickým napětím v nejvýznamnějších mezinárodních médiích. Zároveň se jedná o jediné měřítko geopolitických rizik, které zahrnuje historický pohled, datující se až do roku 1899.

Témata:  USA Čína

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy