Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnanost v USA je nejnižší za posledních 49 let

USA, ilustrační fotografie
USA, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Americká ekonomika v dubnu vytvořila 263 tisíc nových pracovních míst. Trh čekal v mediánu 190 tisíc. V privátním sektoru bylo vytvořeno 236 tisíc nových pracovních míst, když trh čekal 188 tisíc.

Míra nezaměstnanosti klesla na 3,6 % z předchozí úrovně 3,8 %, když se čekala stagnace. Nezaměstnanost je tak v USA nejníže za posledních 49 let.

Nepatrně slabší byla průměrná měsíční mzda s meziročním růstem 3,2 %, když se čekalo 3,3 %.

Data z amerického trhu práce velmi často překvapují a tentokrát zahrála opravdu na pozitivní notu. Silný trh práce podporující ekonomický růst a přitom velmi malé inflační tlaky je něco, co obyčejně svědčí akciovým trhům. Nicméně vývoj dat pokračuje v poněkud schizofrenním nastavení posledních týdnů. Měkké indikátory, jako jsou indexy nákupních manažerů, indikují větší slabost ekonomiky, než jakou ukazují tvrdá data. Dnes zveřejněná data z trhu práce tak podporují naději na oživení ekonomiky v dalších čtvrtletích.

Dolar v reakci na data posílil na EUR/USD 1,114, ale pak zisky umazal. Termínové kontrakty na americký akciový index S&P500 mírně vzrostly, informuje Michal Brožka hlavní ekonom Cyrrus.

Témata:  USA nezaměstnanost

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy