Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cigarety státní rozpočet nezachrání

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ministerstvo financí v pátek přišlo s návrhem zvýšit od příštího roku spotřební daň mimo jiné z cigaret a tabáku zhruba o deset procentních bodů. Podle odhadů ministerstva by mělo tímto krokem dojít k navýšení příjmu do státního rozpočtu v roce 2020 až o 7,7 mld. Kč v roce následujícím až o 9,2 mld. Kč. Podle dostupných informací ministerstvo ve svém odhadu zachovává „současnou strukturu trhu a zohledňuje i možné změny chování spotřebitelů.“

Podle našich odhadů by však dodatečný příjem dosáhl pouze kolem 5 mld. Kč v obou zmíněných letech pokud zanedbáme možný efekt předzásobení, který by výběr v prvním roce od zvýšení ještě snížil.

Aby ministerstvo dosáhlo plánovaného dodatečného příjmu, tak by nárůst spotřeby cigaret musel dosáhnout 4,7 % v roce 2020. Přitom v letech předchozích se jednalo pouze o jedno procento. Pro rok 2019 ministerstvo dokonce očekává pokles výběru spotřební daně z tabáku, tedy i pokles spotřeby nebo relativní nárůst černého trhu s cigaretami nebo přechod spotřebitelů k méně zdaněným alternativám, informuje František Táborský, Komerční banka.

Témata:  Cigarety daně

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy