Vývoj nezaměstnanosti? Firmy přestanou vytvářet nová pracovní místa

Nezaměstnanost zůstane nízká kolem tří procent i v dalších měsících, může i klesnout. Postupně ovšem během roku podniky kvůli zpomalení ekonomiky utlumí tvorbu nových pracovních míst. Vyplývá to z vyjádření analytiků oslovených ČTK k březnovým údajům o nezaměstnanosti.

Ilustrační fotografie
reklama

Nezaměstnanost podle Úřadu práce ČR v březnu klesla na tři procenta z únorových 3,2 procenta. Bez práce bylo 227.000 lidí, což je nejnižší březnová hodnota od roku 1997. Počet volných pracovních míst se zvýšil na téměř 340.000. Důvodem poklesu nezaměstnanosti je podle ekonomů v současnosti především obnovení sezonních prací.

"V dubnu klesne podíl nezaměstnaných opět pod hranici dvou procent, jeho nové absolutní minimum ale asi neuvidíme. Na nové minimum existuje víc šancí v květnu, pokud se ovšem do té doby nerozšíří propouštění z podniků, jimž klesá či stagnuje poptávka," uvedl analytik UniCredit bank Pavel Sobíšek. Po celý zbytek roku pak počítá na trhu práce s víceméně stabilní situací.

"Nezaměstnanost by podle našeho odhadu měla zůstat na nízkých úrovních i v letošním roce, v průměru za celý rok očekáváme její nepatrné zvýšení na 3,3 procenta. Nezaměstnanost v České republice by tak měla nadále zůstat nejnižší v rámci Evropské unie," uvedla analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková. Nedostatek lidí na trhu práce bude podle ní i nadále vyvíjet tlak na růst mezd.

I analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozornil, že v letošním roce již žádný výraznější pokles nezaměstnanosti nelze očekávat. V souhrnu za celý letošní rok se podíl nezaměstnaných osob bude nacházet zhruba na třech procentech. "Během druhého a třetího čtvrtletí se postupně zastaví i tvorba nových pracovních míst," odhadl.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky