Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dušek žene SŽDC k soudu a do Bruselu

Dušek žene SŽDC k soudu a do Bruselu

Foto: Pixmac

Stále vlivný železniční odborář Jaromír Dušek drží v napětí celý rezort dopravy, předseda Sdružení odborářů služeb a dopravy chce dotáhnout k Nejvyššímu správnímu soudu takzvanou kauzu Habarta. Uvádí to pondělní vydání deníku E15.

Duškovi vadí, že Pavel Habarta je už rok a půl pověřen řízením státní Správy železniční dopravní cesty, aniž má pro to zákonnou kvalifikaci. „Mám připraven i dopis pro Evropskou komisi, ve kterém upozorňuji, že miliardové dotace podepisuje neoprávněná osoba,“ řekl deníku E15 Dušek. Pokud uspěje, mohou být zpochybněny Habartou podepsané smlouvy na miliardy, čerpání evropských dotací na železnici a například i výpovědi pro stovky zaměstnanců. Dušek přitom není bez šancí.

„Mohl by mít úspěch, neboť podle zákona je statutárním orgánem jenom generální ředitel. Mohlo by se tak ukázat, že pan Habarta všechno podepisuje bez právního titulu,“ řekl deníku E15 právník a jeden z tvůrců zákona o SŽDC. A upozorňuje na chybu v obchodním rejstříku, kde nyní jsou jako statutární orgán zapsáni dva zástupci generálního ředitele, první Habarta a druhý Bohuslav Navrátil. Obavy netají ani ministr dopravy Dobeš: „Pevně doufám, že k soudu nedojde.“

Ministr se bojí právě možné debaty o platnosti smluv. Na druhé straně je přesvědčen, že byly podepsány v dobré víře, a tudíž je jejich platnost nezpochybnitelná. Dušek si na situaci v SŽDC stěžuje u nejrůznějších úřadů už od Habartova nástupu do funkce, sluchu mu ale dlouhé měsíce nepopřál ani Drážní úřad, ani ministerstvo dopravy. Až počátkem února se rozhýbal nový ministr Pavel Dobeš a nakonec i správní rada SŽDC. Ta hodlá v příštím měsíci vypsat výběrové řízení na generálního ředitele, do té doby musí všechny dokumenty s Habartou podepisovat i náměstek Bohuslav Navrátil. Předseda rady Adolf Jílek deníku E15 přiznal, že rozhodnutí padlo především na základě nejnovější Duškovy hrozby. „Upozornil jsem předsedu správní rady dopisem, že za současný stav v SŽDC nese trestněprávní odpovědnost,“ komentoval to Dušek. I přes nejnovější kroky správní rady je stále rozhodnut celou věc dát k soudu. „Je to podvod, nezákonný stav trvá,“ je přesvědčen železničářský odborový boss.

Témata:  doprava

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.