Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína má ekonomické problémy. Prodej aut se snížil sedmý měsíc po sobě

Čína, ilustrační fotografie
Čína, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Prodej nových aut v Číně se v lednu meziročně snížil o 15,8 procenta na 2,37 milionu vozů. Největší automobilový trh na světě se tak propadl již sedmý měsíc po sobě. Oznámil to dnes čínský svaz výrobců automobilů (CAAM) s dodatkem, že v únoru očekává další prudký pokles.

Loni v prosinci se prodej aut v Číně snížil o 13 procent a v listopadu o 14 procent. Za celý rok 2018 pak trh vykázal první celoroční pokles po 20 letech, když se prodalo 22,7 milionu aut - o šest procent méně než v roce 2017.

"Příčinou propadu prodeje je i nadále celkové zpomalení ekonomiky a pokles spotřeby v malých a středně velkých čínských městech," řekl agentuře Reuters zástupce CAAM Sü Chaj. Kromě zpomalování hospodářského růstu se čínská ekonomika potýká rovněž s dopadem obchodních sporů se Spojenými státy, připomněla agentura Reuters.

Na oblibě nicméně neztrácejí auta na alternativní typy pohonů. Jejich prodej se v lednu zvýšil na 95.700. To podle údajů CAAM představuje meziroční nárůst o 140 procent.

Čína je největším automobilovým trhem světa, v roce 2009 na tomto postu vystřídala Spojené státy. Země je důležitým odbytištěm i pro českou automobilku Škoda Auto.

Témata:  Čína ekonomika auta

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy