Česko kvůli zdražení mýta o miliardy z EU nepřijde

Přes dvě miliardy korun z unijních fondů, které byly původně určené na stavbu Pražského okruhu a které muselo ministerstvo dopravy (MD) kvůli dražšímu mýtu seškrtat, rezort uplatní na jiných projektech. V pondělí to v reakci na informace Hospodářských novin uvedl ministr Pavel Dobeš (VV).

660
reklama

Šéf rezortu dopravy zrekapituloval, že první projekty související s výstavbou Pražského okruhu byly na národní úrovni schválené v roce 2008 a počítaly s tehdy platnou sazbou mýta. Na základě unijních pravidel muselo Česko svoji žádost přepočítat a místo původní 7,8 miliardy korun nově zažádalo jen o 5,7 miliardy.

Snížení požadovaného příspěvku ale nutně neznamená, že Česká republika o peníze přijde. "Alokace operačního programu se nijak nesnižuje, nevyčerpané prostředky je možné používat na financování projektů jiných. Ředitelství silnic a dálnic už realizuje či bude realizovat několik dalších takzvaných náhradních projektů, na které bude možné tuto uvolněnou alokaci dočerpat," uvedl Dobeš.

Za peníze původně určené pro Prahu by se tak mohl stavět například úsek D1 mezi Přerovem a Lipníkem, úseky D3 Borek – Úsilné a Veselí nad Lužnicí – Bošilec nebo dílčí úseky v rámci modernizace D1. "Výše příspěvku EU na tyto projekty překračuje zmíněné 2,1 miliardy korun," uzavřel Dobeš.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky