Přátelské investiční prostředí. Zlato opět získalo status bezpečného přístavu

Díky globálnímu neklidu se zlato vrátilo na pozici bezpečného přístavu s vyhlídkami na další růst. Zotavení ropy se však vzhledem k signálům naznačujícím zpomalení globálního růstu zdá nepravděpodobné, informuje Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Zlato, ilustrační fotografie
reklama

Směřování komodit v první fázi roku 2019 budou i nadále ovlivňovat loňská rozhodnutí Washingtonu a centrálních bank. Začínáme pociťovat ekonomický dopad obchodní války prezidenta Trumpa s Čínou. Kvantitativní zpřísňování ze strany Fedu a konec kvantitativního uvolňování Evropské centrální banky sebraly část likvidity a silně zadlužený svět musí podpořit poptávku po rizikovějších aktivech.

Zlato, které v prosinci zažilo nejlepší měsíc za poslední dva roky, se v nastalém celosvětovém neklidu opět vynořilo jako bezpečný přístav. Pokles výnosů amerických desetiletých dluhopisů na téměř roční minimum, snížená očekávání dalšího zvyšování úrokových sazeb, dolar, který přestal růst, a v neposlední řadě chaos na světových burzách – to vše podpořilo obnovenou poptávku po zlatě, a tedy i stříbře vzhledem k jeho historicky nízkým cenám vůči zlatu.

Zlato a stříbro

S tím, jak se výše uvedené problémy přelévají do roku 2019, můžeme předpokládat pokračující poptávku po zlatě, protože investoři opět hledají způsob, jak se chránit proti rostoucí volatilitě a nejistotě v ostatních třídách aktiv. Hedgeové fondy se k dlouhým zlatým pozicím vrátily teprve počátkem prosince poté, co šest měsíců obchodovaly v krátkých pozicích.

Přátelské investiční prostředí pro drahé kovy znamená, že by stříbro mohlo získat část ztracených pozic vůči zlatu, a to i přes své propojení s průmyslovými kovy. Z historicky nízké úrovně nad 80 by se poměr zlata ke stříbru, který měří hodnotu zlata v uncích stříbra, mohl stočit směrem dolů, k pětiletému průměru kolem 74, což by znamenalo 10% zlepšení. Na základě těchto předpokladů předpovídáme, že cena zlata ke konci roku bude 1 350 USD/unci a stříbra na 18 USD/unci.

Ropa

Po tvrdém konci roku 2018 není vůbec jednoduché předpovědět cenovou hladinu nebo dokonce směřování surové ropy. Riziko prudkého nárůstu ceny na 100 USD/barel začátkem října bylo následováno kolapsem ropy Brent na pouhých 50 USD/barel těsně před koncem roku.

Na straně ropy je příliš mnoho proměnných na straně nabídky i poptávky. Přidejme k tomu rostoucí politické vlivy ze strany prezidenta Trumpa i dalších, a není divu, že nejistota pokračuje i v roce 2019.

Podle našeho názoru se však ropa zotaví ještě více, než jak jsme viděli počátkem ledna. Na straně poptávky už trh očekává prudký pokles globálního růstu, což vede k vytvoření „rizika“ pozitivního překvapení.

Americká produkce zůstává hlavním bodem zájmu, protože loňský nárůst produkce společně s dříve zmíněným sentimentem pomohl zvrátit býčí trh. Růst produkce americké břidličné ropy pravděpodobně zpomalí v důsledku poklesu cen, avšak pokud se můžeme řídit situací v období 2014-2016, možná potrvá tři až šest měsíců, než se tento dopad projeví na datech, která po stabilizaci na konci roku ukazují na meziroční nárůst téměř 2 miliony barelů denně.

Ropa

Růst

Pokles

Geopolitická nestabilita a sankce snížily nabídku více, než se čekalo.

Obchodní války a zpomalení ekonomik rozvíjejících se trhů snižují vyhlídky na růst poptávky.

Produkce břidličné ropy zpomaluje kvůli rostoucím nákladům a problémům v dodavatelských řetězcích.

USD nadále stoupá, zatímco globální růst zpomaluje a obchodní cla začínají působit.

Deeskalace americko-čínské obchodní války.

Spojené státy prodloužily podporu pro nakupující íránské ropy až za březen .

OPEC oznamuje ještě větší snížení produkce než je dohodnutých 1,2 milionu barelů denně.

Drahé kovy

Růst

Pokles

Zpomalení amerického růstu obnovilo oslabení dolaru.

USD zůstává na nabídkové straně kvůli pokračujícím neshodám centrální banky.

Špatné nacenění finančních a geopolitických rizik podpořilo poptávku po drahých kovech jako po možnosti, jak diverzifikovat a ochránit portfolio.

Lidová banka Číny dovolila, aby renminbi oslabilo nad 7 USD.

Lepší prognózy technických i fundamentálních ukazatelů vyvolaly silnou nákupní reakci podinvestovaných fondů.

Řešení americko-čínské obchodní války vyvolalo masivní příklon k riziku u celé řady aktiv.

Témata: zlato | stříbro | ropa | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky