Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude Mayová pokračovat v prosazování své dohody?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Britská premiérka Theresa Mayová se bude nadále pokoušet pro svou dohodu o brexitu získat podporu konzervativních rebelů a severoirské Demokratické unionistické strany (DUP). Po mezistranických jednáních z minulého týdne dnes snahu o nalezení kompromisu s opozicí zavrhne, píší britská média. Předsedkyně vláda se prý bude snažit v Bruselu vyjednat změny tzv. severoirské pojistky, jež je součástí stávající dohody o britském odchodu z Evropské unie, kterou Dolní směnovna minulý týden odmítla.

Právě toto opatření, které má zabránit obnovení hraničních kontrol mezi Irskem a Severním Irskem, vadí mnohým euroskeptickým poslancům Konzervativní strany a zákonodárcům DUP, o jejichž hlasy se menšinová vláda konzervativců opírá. I proto byla minulý týden dohoda o podmínkách vystoupení z EU v dolní komoře britského parlamentu odmítnuta rekordním rozdílem 230 hlasů.

DUP a zastánci tvrdšího brexitu v Konzervativní straně požadují dohodu bez kontroverzní pojistky, nebo alespoň časové omezení platnosti této pojistky či právo jednostranně od ní odstoupit po jejím případném zavedení. EU v tomto směru dříve Londýnu odmítla vyhovět, Mayová ale podle médií bude chtít vyjednávání obnovit. Své plány by měla nastínit dnes odpoledne v projevu před britskými poslanci.

"Mayová nepředloží výrazný 'plán B' pro odchod z EU, navzdory žádostem zákonodárců, aby přestala se zdržováním. Místo toho poslancům v pondělí řekne, že stále pracuje na rozptýlení obav euroskeptiků ohledně irské hranice," napsal deník Financial Times.

Britská premiérka a další představitelé vlády se minulý týden po odmítnutí brexitové dohody sešli se zástupci všech opozičních stran, přičemž Mayová avizovala, že bude hledat plán, který by mohl ve sněmovně získat většinovou podporu. Pozvání na schůzku ale odmítl šéf labouristů Jeremy Corbyn, který dialog podmínil tím, že vláda musí vyloučit takzvaný neřízený brexit bez dohody. Nyní je, zdá se, snaha o kompromis s opozicí u konce.

Pokud Mayová skutečně nezmění kurz a bude pokračovat v prosazování své dohody, lze v Dolní sněmovně očekávat další vlnu nevole a vystupňování snahy poslanců převzít nad procesem odchodu z EU kontrolu. Velký otazník pak představuje reakce EU, která se v posledních týdnech staví odmítavě k možnosti úprav dojednaných podmínek brexitu. Někteří novináři ale mají za to, že Unie bude přece jen ochotna vyjednávat, avšak pod podmínkou, že Londýn přijde s jasným požadavkem, jehož splnění by zajistilo schválení brexitové dohody v britském parlamentu.

Témata:  Theresa Mayová Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy