Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EK bude propouštět. Také prodlouží pracovní týden

Do roku 2018 zredukuje Evropská komise počet svých zaměstnanců o pět procent. Zbylým prodlouží pracovní týden a zvýší i věk pro odchod do penze, informuje ve středu webový portál týdeníku Focus.

Výkonný orgán Evropské unie rozhodnutí oznámil Evropskému parlamentu. O podrobnostech informoval média europoslanec za německou Křesťanskodemokratickou unie (CDU) Klaus-Heiner Lehne. Nyní má komise 50 000 zaměstnanců. Jejich počet se do roku 2018 sníží o dvacetinu. Dosud zaměstnanci EK pracovali 37,5 hodiny týdně, nyní by to ale mělo být 40 hodin. Věk pro odchod do důchodu, který byl až doposud 63 let, se zvýší o dva roky. EK tyto změny oficiálně oznámí spolu s návrhem unijního rozpočtu na roky 2014 až 2020 ještě ve středu zhruba ve 21 hodin.

Témata:  EU evropská komise

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.